Руска търсачка се научава да "разбира" човешките запитвания

Руската компания Yandex пусна нова версия на своята интернет търсачка базирана на алгоритъма „Корольов", съобщава официалният блог на компанията.

Този алгоритъм търси не само по ключова дума, но също така и сравнява, с помощта на невронни мрежи, смисъла на запитванията от хора с този на уеб страниците, което му позволява да "разбере" най-добре сложните заявки за търсене.

Новият алгоритъм сравнява семантичните вектори на заявките за търсене с целите уеб страници, а не само с техните заглавия. Това, обясняват от Yandex, позволява да се достигне ново ниво на разбиране на смисъла.

"Представете си, че чувате за първи път за романа Война и мир от Лев Толстой. Разбира се, можете да извлечете смисъла от заглавието например, което ще предполага, че книгата съдържа много бойни сцени. Но за да научите цялата сложност и да дадете изчерпателни отговори на въпросите за романа, е необходимо да го прочетете напълно", казват разработчиците.
Невронната мрежа на алгоритъма се учи от статистиката за търсене и оценките на милиони хора. По този начин всички потребители на Yandex допринасят за развитието на търсачката, публикува блогът на компанията.

"В основата на съвременното търсене са сложните алгоритми", добавя информацията. "Те са замислени от разработчиците, но подсилени от милионите потребители на Яндекс. Всяко питане е анонимен сигнал, който помага на машината да разбере по-добре хората. Ето защо, ние не ще сгрешим, ако кажем, че новата търсачка е успех, който направихме заедно. "

Станете почитател на Класа