Внимавайте с терористите в Мексико!

Цялата солидарност на Мексико е с гордите каталунци, които, сигурен съм, ще знаят как да реагират с интегритет на скорошната атака срещу Лас Рамблас. Единственият начин да се сложи край на тероризма е с повече мир, демокрация и права.

В Мексико познават и използването на насилие за политически цели. Хората там систематично са изложени на действия, чиято единствена цел е да разпространява страх и паника сред населението.

Само преди няколко месеца, в навечерието на изборите за губернатор на щата Мексико, някой постави свински глави и кървави кръстове на вратата на няколко офиса на партията "Морена". Същата вечер много активисти от "Морена" получиха и заплахи за смърт по телефона. А в деня на изборите имаше отвличания, нападения и фалшиви новини, за да се обезкуражи гражданското участие.

Преди малко повече от една година, на 19 юни 2016 г., държавната и федералната полиция нападнаха коренното население на Ночикстлан, Оаксака. Крещейки расистки лозунги, полицаите на Енрике Пеня Нйето отнеха живота на поне осем невинни граждани и раниха повече от сто.

Всичко това, за да разпространяват страха и да сложат край на обществения протест.

Преди няколко дни в Съединените щати имаше подобен случай. Млад неонацист, който подкрепя Тръмп, прегази с автомобила си мирна антифашистка демонстрация в Шарлотсвил, щата Вирджиния.

Имаме задължението да осъждаме всеки акт на насилие, независимо откъде идва, независимо дали е от ислямистки фундаменталисти, невро-нацисти или мексиканската нарко-държава.

Човечеството настоява за мир. И гражданите на света имат задължението да се обединят в защита на живота, справедливостта и демокрацията.
Джон Акерман

Станете почитател на Класа