Протести в Сеул: "Корейците мразят THAAD"

Хиляди протестиращи образуваха човешка верига около посолството на САЩ в столицата на Южна Корея, Сеул, за да покажат своето неодобрение към разполагането на системата за противоракетна отбрана на САЩ THAAD в страната.

Около 3000 души присъстваха на протестно шествие в центъра на Сеул с лозунги като "Корейците мразят THAAD" и "Да на мирните преговори" и плакати, адресирани до президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Разполагането на THAAD не е необходимо за защитата на Корейския полуостров и трябва да бъде отстранено. Срещата на върха между Южна Корея и САЩ, която ще се проведе през следващата седмица трябва да бъде място, където да се преразгледа разполагането THAAD ", каза един от ораторите на митинга, цитиран от информационна агенция Йонхап.

Първата среща между президента на Южна Корея, Муун Дже-ин и американския му колега е насрочена за следващата седмица. THAAD се очаква да бъде основна тема на преговорите.

Муун Дже-ин показва критична позиция към внедряването на системата и гарантира, че процесът "се е ускорил", което не съответства на първоначалното споразумение. От своя страна, Тръмп изрази загриженост за позицията на южнокорейския президент и дори заяви че Сеул дължи 1000 милиона на Вашингтон за разходи по тази система.

Станете почитател на Класа