Мадуро: "Неутрализирахме план за външна намеса във Венецуела"

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че неговото правителство е попречило на верига от събития, насочени към дестабилизиране и чуждестранна намеса във Венецуела. Президентът изнесе реч за Деня на армията.

"Това бе една верига от събития, включващи пристигането на флота и американски войници, за да оправдае хуманитарна военна операция и да атакуват нашата страна", каза той в Университета на Венецуела в Каракас на, според информационна агенция AVN.

Президентът заяви, че лидерите на опозицията са планирали серия от действия, когато се провежда заседанието на министрите на външните работи на Организацията на американските държави (ОАД), за да се реши въпросът с Венецуела.

"Планът е включвал осъждане от Организацията на американските държави и приемането на интервенционистко изявление", каза той.

Мадуро каза, че друга цел на плана за дестабилизация е "повишаване на насилието в източната част на Каракас с жертви, за да се създаде шок". Той заяви, че целта била "предателство и излизане на военните с искане за преврат".

"Търсеха отстраняване на Боливарското правителството и намесата в страната на имперски сили", оплака се той.

"Страната продължава да се бори срещу тези, които искат да я реколонизират, покорят и поробят", каза той за бурните протести, организирани от венецуелската опозиция.

Президентът заяви, че въоръжените сили "трябва да са заедно с народа в челните редици в бунта срещу империализма, срещу олигархията. Време е за антиимпериалистическия бунт", каза той.

Станете почитател на Класа