16 конспиративни теории, които се оказаха истина

Защитниците на всевъзможните теории на заговора често са смятани за параноици, но понякога те се оказват неочаквано прави и светът ахка от изумление и ужас. Колкото и невъзможни да са били техните предположения, понякога се оказват истина…

 

1.) Мафията съществува


През 1963 г. Джо Валачи от семейството Дженовезе се превърна в първия мафиот в историята, който наруши обета за мълчание и разказа за мафията. Той разкри всичко – от старинните тайни ритуали на мафията до нейните връзки с правителството на САЩ и ЦРУ, той въведе и понятието „коза ностра“. Оттогава никой не се съмнява, че мафията съществува.


(бел.ред. Сицилианската мафия обяви война на бежанците; виж, тук)


(бел.ред-2; Гамбино: Ще избием джихадистите в Ню Йорк по-бързо от ФБР; виж, тук)

2.) Коинтелпро


Контраразузнавателната програма на ФБР със съкратеното име КОИНТЕЛПРО дълги години не беше тайна, защото контраразузнаването е нормална работа на държавата. Контраразузнавателните усилия на ФБР бяха насочени не само срещу съветски шпиони, но и против собствените си граждани, за което говореха само левите анархисти, но те успяха да докажат, че са прави. През 1971 г. те откраднали от ФБР документи и ги предали на пресата. От тях станало ясно, че контраразузнавачите от ФБР не само ловели чужди шпиони, но и се занимавали с унищожаване на вътрешни движения – от леви политически групи до движения за расово равноправие.

 

3.) Бохемската гора


В Бохемската гора – горският ъгъл в Калифорния, всяка година се събират най-силните в света, за да се поклонят на гигантската статуя на сова. Дълги години това място било смятано за закрит мъжки клуб. През 2000 г. доброволци успели да проникнат там и да снимат церемониите. Станало ясно: първо, че в Бохемската гора се събират само главните политици и бизнесмени, не само от САЩ, но и от други страни, и второ, че те наистина се кланят на 12-метрова циментова сова. Нито един от участниците не обяснил смисъла на този ритуал. Днес конспиролозите твърдят, че Бохемският клуб е тайното световно правителство.


(бел.ред. филмът “Черни тайни от Бохемската Гора“ с български субтитри вижте, тук)

4.) Убийството на Мартин Лутър Кинг


Най-известният борец за правата на черното население в САЩ – М. Л. Кинг, бил убит от расист фанатик, но тази версия била съмнителна години наред. През 1999 г., няколко десетилетия след смъртта на Кинг, станало ясно, че зад убийството му стоят правителството на САЩ и специалните служби.


Тогава роднините на убития открили свидетел, който след дълги години мълчание, признал, че е получил от властта 100 хиляди долара като хонорар за убийството на Кинг.

 

5.) Страшната истина за азбеста


Отдавна е известно, че азбестът е вреден за човешкото здраве. Но и производителите знаели за този факт; през 1962 г. разследване на американски епидемиолози показало, че той предизвиква рак, но въпреки това го пуснали в обръщение, привлечени от високите печалби. Докато информацията се криела, азбестът като евтин и здрав материал бил разпространен в много страни, които и досега се борят с последиците от това.

 

6.) МК Ултра


Оказва се, че преди половин век ЦРУ наистина са си играли с умовете на хората. През шестдесетте години, благодарение на репортери от Ню Йорк Таймс, излиза наяве проектът МК-Ултра. Целта му е била да се изследва способността за контрол над човешкото съзнание чрез определени химикали, подсъзнателни съобщения, електрически импулси и психоактивни субстанции. Проектът се състоял от голям брой по-малки проекти. Например МК-Търсене (MK-Search) е бил с цел откриването на перфектен серум на истината, който да се използва върху заловените руски шпиони. В годините на студената война разузнаването и контраразузнаването на водещите световни държави активно търсели ефективната „суроватка на истината“ за чуждите шпиони. Но фактът, че ЦРУ ще изпитва образци от „суроватката“ върху цивилни хора, се смятал за комунистическа пропаганда. От началото на 50-те години ЦРУ разработвало „суроватката на истината“ и я изпробвало върху нищо не подозиращи пациенти в Алановския мемориален институт в Университета Магкил в Монреал, които се лекували от неврози и безсъние. Те също изследвали възможността за практическа употреба на ЛСД.

 

Експериментите били провеждани върху проститутки, затворници и хора с умствени заболявания. Често без тяхно знание или съгласие. Един от експериментите се състоял в това да дават ЛСД на седем доброволци в продължение на 77 дни. Други субстанции, с които ЦРУ се е занимавало, са били амфетамини, мескалин и псилоцибин. Те също експериментирали с хипнотични сеанси. Когато информацията за МК-Ултра станала обществено достояние, били създадени няколко разследващи комитета, които публично и официално осъдили експериментите. 

 

Често се споменава, че този неетичен проект е бил един от факторите, които спомогнали за създаването на хипи поколението. Кен Киси – автор на „Полет над кукувиче гнездо“ – участвал като доброволец в един от експериментите на ЦРУ. Ефектът на ЛСД върху човешкото съзнание заинтригувал писателя дотолкова, че той станал един от първите поддръжници на употребата на наркотика за развлечение.Те били обработвани с наркотици и психотропни вещества; проверявало се как тези препарати въздействат върху съзнанието на човека. Програмата се прочула като МК Ултра. С началото на разследването през 1973 г. ЦРУ унищожило ключовите файлове от програмата. Засега не е ясно колко души са се оказали опитни зайчета и дали програмата работи и днес.


Това е едно от показанията на когресните изслушвания в САЩ от 1995 г.

 

(бел.ред. Контрол над съзнанието и програмиране: “Проект “Монарх“ – история, техники и приложения“ виж, тук)


(бел.ред-2; През 1973 г. директорът на ЦРУ Ричард Хелмс разпорежда унищожаването на всички документи от проект MK-ULTRA. Въпреки това в края на следващата година New York Times съобщава за незаконните действия. През 1975 г. комитет, оглавяван от сенатора Франк Чърч, известен като „Комитета Чърч“, и комисия, оглавявана от Нелсън Рокфелер, разследва проекта. Комитетът и комисията откриват, че в продължение на повече от две десетилетия ЦРУ похарчват почти $20 млн., набирайки учени от повече от 30 университета, извършват експерименти върху хора без тяхно знание и изпълняват част от изследванията в Канада.


/Разсекретените документи от
MK-ULTRA/ ;


Филмът “Тайните експерименти на ЦРУ“ виж,
тук)

7.) Експериментът на Таскиги  


Изследването на сифилиса е проведено в щата Алабама. В годините от 1932 до 1972 са проведени редица експерименти върху около 400 чернокожи от САЩ, инфектирани със сифилис. Лекарите само наблюдавали болните, без да им оказват медицинска помощ. Но онези, които твърдели, че с тях се правят безчовешки опити, били наречени паникьори. Истината разкрили журналисти в един американски вестник през 1972 г. Реалността се оказала ужасна: лекарите, които участвали в експеримента, не само забранявали на болните да приемат пеницилин, който можел да ги излекува, но и ги заразявали със сифилис, за да наблюдават клиничната картина от началото на болестта до смъртта им. Благодарение на намесата на пресата няколко десетки участници в експеримента успели да се спасят. За изследването са събрани бедни и необразовани хора, като повечето от тях дори не знаели, че са болни. От американското министерство на здравеопазването им било обещано безплатно лечение. Всъщност на болните е даван аспирин.

 

Целта на експеримента е била да се наблюдава прогресирането на болестта при черната раса. След смъртта на пациентите е правена аутопсия. В резултат на експеримента директно от сифилиса са починали 28 души, 100 – от усложнения, пряко свързани с болестта, а 40 жени били заразени от неподозиращи пациенти, като 19 деца били родени с вроден сифилис. Тъжната истина е потвърдена през 1997 от президента Бил Клинтън, който публично и официално се извинил на осемте оцелели участници от експеримента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа