Когато Мехмет си търси жилище

"Добър ден, казвам се Мехмет" - лошо начало на разговор с германски наемодател. Така поне излиза от разследване, според което хората с турски и арабски имена срещат сериозни трудности при търсенето на жилище в Германия.

 

 

 

 

 

Акташ С. е млад мъж от турски произход. Говори немски по-добре от майка си и затова навремето решава да ѝ помогне при търсенето на жилище. Но тъй като получава само откази, от един момент нататък започва да се представя с германско име. И ето, че веднага го канят на оглед.

 

"В началото не осъзнаваш истинската причина. Или по-точно - не искаш да я осъзнаеш. След това се вбесяваш и разбираш, че трябва да предприемаш нещо, за да се сложи край на това безобразие", разказва Акташ.

 

"Широко разпространен проблем"

 

Младият мъж търси съвет в една антидискриминационна организация - и заедно с майка си завежда дело. "Дискриминацията при отдаването на жилища под наем е широко разпространен проблем. Много хора са натрупали горчив опит в това отношение", свидетелства Бирте Вайс от хамбургската антидискриминационна организация "Амира".

 

Но какви са истинските мащаби на този вид дискриминация? Журналисти от Баварското радио и от списание "Шпигел" проведоха разследване: в рамките на няколко седмици те кандидатстват с почти идентични документи, но под различни имена за общо 20 000 жилища под наем в десет големи германски града. Получават 8 000 отговора. С еднозначен резултат.

 

"Установихме, че преди всичко хората с арабски и с турски имена са силно дискриминирани. От решаващо значение за нас беше дали лицата с тези имена ще бъдат поканени на оглед. В една четвърт от случаите хората с такива имена бяха просто подминавани, докато фиктивните им германски конкуренти бяха поканени", разказва Роланд Шьофел, журналист от Баварското радио.

 

"Това не ме учудва"

 

Кристине Людерс, ръководителка на Федералната служба за борба срещу дискриминацията, не е изненадана. И дори смята, че проблемът ще се изостря още повече: "Резултатът от това разследване изобщо даже не ме учудва. В нашата служба също получаваме много запитвания по този въпрос. На фона на притока на толкова много бежанци и мигранти жилищното пространство става все по-оскъдно, а това допълнително изостря борбата за жилищна площ. В една такава ситуация хората с чужди корени срещат много по-големи трудности при търсенето на жилище", казва Людерс.

 

"Никой не бива да бъде ощетяван само защото е с чуждо име", заяви германският правосъден министър Хайко Маас в отговор на резултатите от журналистическото разследване. "Това е дискриминация, която е в разрез със законите", добави министърът.

 

А майката на Акташ? Делото по нейния случай продължава две години. Накрая жената печели, а съдът ѝ присъжда 1000 евро обезщетение. Но така и не получава жилище.

Станете почитател на Класа