Трето място за България

default

 

Шампионът

  • Никоя друга страна в Европа не отбелязва толкова високо покачване на броя на туристите, колкото малка Исландия - плюс 34 процента. По данни на Европейската туристическа комисия, през 2016 година островната държава е била посетена от 1,7 милиона чуждестранни туристи - най-вече от САЩ и Азия. Всички те очевидно не са били притеснени от сравнително високите цени в Исландия.

default

 

Нова мода

  • На второ място в тази класация застава една източноевропейска страна - макар че няма излаз на море, Словакия отбелязва прираст от цели 19 процента. Страната привлича туристите най-вече с ниските цени, красотата на Карпатите и историческия център на столицата Братислава.

default

 

Любима дестинация на руските туристи

  • Словакия си поделя второто място със средиземноморския остров Кипър, който също бележи прираст от 19 процента. Кипър печели най-вече от увеличаващия се брой руски туристи - през това лято много руснаци търсеха алтернатива на Турция.

default

 

На море в България

  • По-евтина от Испания и по-сигурна от Турция - водени от подобни прагматични размишления, много германски и руски туристи прекараха тази година отпуската си на българското Черноморие. С прираст от цели 13 процента България се нарежда на трето място в класацията на страните, отбелязали най-високо покачване на броя на туристите.

default

 

Най-най-най

  • Прирастът в Испания е в сравнение с исландския направо нищожен - "само" 10 процента. Но съвсем другояче изглеждат нещата, ако се вгледаме в абсолютните цифри: 74 милиона чуждестранни туристи са прекарали отпуската си в Испания през 2016 година. Никога досега страната не е привличала повече туристи. Честито!

default

 

Заради Брекзит

  • Възходът започна с референдума за Брекзит през месец юни. Британската лира загуби много от стойността си, в резултат от което само за шест месеца броят на чуждестранните туристи във Великобритания нарасна с 8 процента.

default

 

А Гърция?

  • Туристическият сезон в Гърция приключи с лек плюс от 1,5 процента. Най-предпочитаните дестинации бяха Крит, Корфу и Миконос. Но туристическият бранш на островите в източно Егейско море беше силно засегнат от бежанската криза - остров Лесбос например отбеляза спад от 63 процента.

default

 

Големият губещ

  • Потвърдиха се най-лошите прогнози: броят на чуждестранните туристи в Турция е намалял през 2016 година с цели 33 процента. Само през август в страната са пристигнали 84 процента по-малко руснаци и 34 процента по-малко германски туристи. В замяна на това е нараснал броят на туристите от Саудитска Арабия. Малка утеха за хотелиерите по турската Ривиера...

default

 

Все още №1

  • След атентатите в Париж и Ница броят на чуждестранните туристи в цяла Франция намаля с 5,5 процента, а в Париж дори с над 16 на сто. И то въпреки Европейското първенство по футбол. Независимо от това обаче, със своите 80 милиона чуждестранни гости Франция си остава №1 сред световните туристически дестинации.

default

 

Лек прираст в Германия

  • Германия също не бе пощадена от терора. През юли бяха извършени нападения в Бавария, а при атентата в Берлин загинаха 12 души. Въпреки това германският туристически бранш бележи лек прираст от 1,5 процента. Чуждестранните туристи обичат най-вече Мюнхен, Хайделберг и Берлин.

Станете почитател на Класа