Младежът, спасил света от вируса WannaCry за "5-те минути слава"

Младият хакер, който спаси света от зловредната кибератака с вируса WannaCry, засегнал около 150 страни на 12 май, разказа как "моментът на славата" му е съсипал живота.

Маркъс Хътчинс, на 22 години от Великобритания, казва, че когато спрял настъплението на изнудващия вирус, намерението му било да остане анонимен. В действителност, той комуникира със света чрез Twitter акаунт наречен @MalwareTechBlog и не е планирал да разкрие името си. Въпреки това, след като успешно спрял вируса WannaCry, медиите започнаха да разпространяват информация за него.

Някои медии започнали да го преследват, публикувайки лични данни, включително адреса му и издмислени факти от живота му, което разгневило Маркъс Този уикенд младежът публикува на неговия профил в Twitter съобщение, което гласи: "Знаех, че петте минути слава ще бъдат нещо ужасно, но честно казано, аз подценявах колко ужасно ще бъде".

Според Марк, журналистите от AP бяили единствената агенция, която го посетила "по покана".

Той казва, че се страхува за живота си, ако някой поиска да си отмъсти и изрази съжаление, че много медии представят историята, като че ли е искал да бъде известен. "Писнало ми е от хора, които твърдят, че искам слава. Никога не съм искал да бъда известен".

Станете почитател на Класа