Елитна група за кибервойна на Северна Корея тревожи Запада

Северна Корея е била обвинена през последните години за извършване на различни кибератаки, най-вече срещу финансовите мрежи в САЩ, Южна Корея и други страни. Ким Хюнг-Куан, бивш професор по компютърни науки в Северна Корея, избягал в Южна Корея, заяви пред Ройтерс, че тези кибератаки вероятно са организирани от отдел 180, принадлежащ към Главната разузнавателна служба на Северна Корея.

"Отдел 180 е посветен да прониква във финансови институции, отслабвайки ги и теглейки пари от банковите сметки", каза специалистът пред Ройтерс. Той добави, че хакерите "пътуват в чужбина, за да намерят някъде по-добър интернет от Северна Корея и да не оставят следа".

Джеймс Люис експерт, също цитиран от агенцията, каза че Северна Корея първа е използвала хакването "като инструмент за шпионаж, а след това за политически тормоз срещу цели в Южна Корея и САЩ "

На свой ред, длъжностни лица от Южна Корея твърдят, че имат значителни доказателства за операции на кибервойна, извършени от Северна Корея, и казват, че те се правят "през трети страни, за прикриване на произхода". Например, има съмнения, че Пхенян е организирал нападенията срещу оператора на южнокорейски ядрен реактор през 2014 г. от Китай

Друга предполагаема база на техните кибератаки, според Ройтерс, е Малайзия. Според разследване от Агенцията, две ИТ компании в страната имат връзки с разузнавателната агенция на Северна Корея, въпреки че няма данни, че те са участвали в хакерство.

Експертите отбелязват, че отдел 180 е една от многото елитни групи за война в киберпространството в рамките на разузнавателната общност на Северна Корея. Неговият персонал е нает от средните училища и получава обучение на високо ниво в елитни учебни заведения. "Те имат известна автономия в своите мисии и изпълнението на задачи", каза той.

Станете почитател на Класа