Белият дом поздрави Куба, Хавана го нарича "нелепо"

Кубинското правителство описа като "нелепо" поздравлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, който с изявление на Белия дом поздрави "кубинско-американската общност и народа на Куба" за Деня на независимостта на страната на 20 май, посветен на създаването на първото републиканско правителство, съобщава агенция ЕФЕ.

В изявление, прочетено по кубинската държавна телевизия, правителството на Раул Кастро заяви, че всъщност тази дата бележи началото " нео-колонията янки, която има живот до 1 януари 1959 г.", когато победи революцията, водена от Фидел Кастро.

Президентът на САЩ споменава първо кубинската диаспора в САЩ и след това кубинския народ на острова. Както бе посочено от агенцията, лидерът на Белия дом заявил, че "жестокият деспотизъм" не може да утоли желанието за свобода на кубинския народ.

"Кубинския народ заслужават правителство, което подкрепя демократичните ценности, икономическите свободи, свободата на религията и правата на човека, и моето правителство се ангажира да постигне тази визия", пише Тръмп, цитиран от агенцията

Станете почитател на Класа