САЩ – “Да преначертаем Балканите“

Революционното предложение не идва от някакъв дистопичен ум или въздушна конспирация , а директно от страниците на високо цененото задокеанско списание “Ню Йорк Обзървър“. Изпод перото на Джон Шиндлер, експерт по Балканите и Източна Европа, американският седмичник хвърля може би провокация, която не трябва да се приема като една проста идея на анализатор, а като възможност да се прочете геополитически пейзаж на Балканите чрез създаването на establishment от страна на САЩ през следващите години.

Джон Шиндлер не е кой да е в американската преса. И не е за пренебрегване факта, че пише в Observer. Анализаторът идва от редиците на Агенцията за национална сигурност, National Security Agency /

 

Агенцията за Национална Сигурност е разузнавателна организация на САЩ (АНС)/, и представлява един от най-големите експерти по военна политика в Съединените щати. В допълнение, Observer е собственост на Джаред Кушнер, зет на Доналд Тръмп и много влиятелен съветник в кръга на сътрудниците на новия американски президент. Така че, това, което е написано от списание New York Observer не може да се приема като едно просто умствено упражнение на наблюдател, но със съмнение, че се разглежда в американското държавното ръководство.

 

Предложението на Шиндлер е, че, намирайки се в ситуация на Балканите, които са достигнали особена точка на кипене, с Русия, от една страна, която играе все по-доминираща роля в света, и с НАТО — от друга, който се опитва по всякакъв начин да принуди Кремъл да се прибере в своята крепост, единственото решение би било да се преформулира политическата география на Европейския регион. По същество, САЩ ще изпаднат в историческа грешка с големи размери, което означава, че тя ще доведе до поредица от конфликти, които могат да се взривят в рамките на няколко десетилетия. Допуснатата грешка от страна на Запада, по същество, би била тази да се използва напрежението като основа за появата на независими държави на Балканите, ограниченията, наложени на различни региони от управляващата класа по време на СФРЮ на Тито. Административните граници, обаче, според анализатора не са в действителност толкова териториални, а просто резултат на грешки или недобросъвестност на комунистическите лидери. Реалността ще бъде друга, и това може да е необходимо в близко бъдеще.

 

Каква би била Шиндлерoвата рецепта? Преначертаване на границите в съответствие с историята и културата на местата за този регион. По същество това ще бъде деление на териториите на не политическа , но на етническа основа.

 

Дейтън е грешка, и така политиката на Европейския съюз и НАТО според анализатора, би била безполезно и непродуктивно постоянство в грешката. Поради това Република Сръбска трябва да бъде оставена на Сърбия, Косово — на Албания, западната част на Босна – на Хърватия, северно Косово на Сърбия и разделяне на Македония сред държавите, които представляват различните етнически групи в страната. Според Observer това ще бъде неизбежно, поради това, че е единствено решение за подпомагане на всички по-нататъшни действия, под чадъра на НАТО и международната общност, вместо да се изчака появата на етнически конфликти на Балканите , за които винаги има риск, и никой не би искал да се случат.

 

Идеята естествено обикаля по целия свят и вече е достигнала до знанието на много балкански вестници, както и много славянски и руски анализатори , които не гледат на тази опция за предефиниране на границите с добро око. По-специално, за това са загрижени в Македония, която от известно време е в хватката на обща политическа дестабилизация. По-скоро институционална, отколкото политическа криза са аргументите на Шиндлер в неговия анализ. В същата посока Observer разглежда албанската политика, където в продължение на седмици, ако не и месеци, се говори с голяма лекота за Велика Албания, страна, която ще включва части от Македония и Косово . Разбира се, за сега, това остава само една идея. Но е идея на един човек на National Security Agency, и приятел на на Джаред Кушнер. И както се развиват нещата на Балканите, изглежда, че не трябва да го подценяваме.

Станете почитател на Класа