Тръмп и руската връзка – става сериозно

Играта загрубява: последните разкрития придобиват мащабите на държавна афера. Една записка на уволнения шеф на ФБР Джеймс Ками създава големи главоболия на Тръмп. Видни републиканци искат достъп до всички документи.

 

 

 

 

Водещите американски медии тиражираха публикацията на "Ню Йорк Таймс" и до голяма степен потвърждават новината: президентът Тръмп е настоявал пред бившия шеф на ФБР Джеймс Ками да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин - по повод контактите му с Русия.

 

Вестник "Ню Йорк Таймс" се позовава на записка на Ками по време на среща с Тръмп в деня след оставката на Майкъл Флин през февруари. Новината отекна в Белия дом само 24 часа след съобщенията, според които на среща с руския външен министър Сергей Лавров американският президент е издал поверителни информации.

 

Най-големият дотук скандал

 

Ако новите съобщения в американските медии са верни, това означава, че президентът се е опитал да окаже влияние върху Министерството на правосъдието и текущите разследвания на ФБР. Което би бил най-големият скандал от началото на управлението му.

 

Вестник "Ню Йорк Таймс" не разполага с бележката на Ками. Негов доверен човек е прочел отделни пасажи от бележката пред репортер на изданието. Белият дом обясни в тази връзка, че Доналд Тръмп никога не е молил за прекратяване на каквито и да било разследвания, в т.ч. срещу Флин. Президентът изпитвал огромно уважение към правоохранителните органи и тяхната работа. Затова в случая ставало дума за неточно предаване на информация за въпросната среща между Тръмп и Ками.

 

Тя се е провела на 14 февруари и, според съобщенията, Тръмп бил казал следното на Ками: "Надявам се, че можете да зарежете това". По данни на "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон пост", "Уолстрийт джърнъл", CNN и други медии, президентът Тръмп многократно уверил Ками, че Флин е "порядъчен човек", който не е извършил нищо нередно.

Докога ще си мълчат републиканците?

USA Donald Trump und James Comey (Getty Images/A. Harrer)

 

Какво по-точно се е случило на срещата между Тръмп и Ками?

 

От Републиканската партия зависи какви ще бъдат последствията за Тръмп. Известно е, че републиканците имат мнозинство и в двете камари на Американския Конгрес. Джейсън Шафец, председател на Надзорната комисия в Камарата на представителите, контролираща дейността на правителството, публикува свое писмо до временно изпълняващия длъжността директор на ФБР Андрю Маккейб. В него Шафец призовава ФБР най-късно до 24 май да предостави на комисията всички документи, като меморандуми, бележки и прочее, за контактите на Тръмп с Ками. Те ще помогнат на надзорниците да преценят дали в случая има възпрепятстване на правосъдието и намеса в работата на разследването от страна на президента. В тази връзка медиите цитират републиканския сенатор Джон Маккейн с думите: "Този филм сме го гледали вече веднъж. Аферата придобива мащабите на Уотъргейт".

 

Руска връзка?

 

По-малко от месец след встъпването на Тръмп в длъжност, Майкъл Флин трябваше да подаде оставка като съветник по националната сигурност, защото беше премълчал за разговорите си с руския посланик за отмяна на санкциите срещу Русия. А на 9 май президентът уволни Джеймс Ками.

USA McCain Senator republikaner Außenpolitik (picture alliance)

 

Сенатор Джон Маккейн прави паралел с аферата "Уотъргейт"

 

Много демократи се надяват, че бившият шеф на ФБР ще бъде поканен от Конгреса на официално изслушване относно наличието и съдържанието на въпросната писмена записка. За да му бъде изпратена покана обаче е необходимо искането за изслушване да бъде подкрепено и от достатъчно на брой републиканци.

 

Още от самото начало над управлението на Тръмп тегне сянката на съмнението, че Русия е повлияла на резултатите от изборите през 2016 година, и че неговият изборен щаб е имал контакти с Москва. ФБР разследва тези обвинения, а критиците на Тръмп го обвиняват, че именно това е истинската причина за уволнението на Джеймс Ками.

Станете почитател на Класа