Проблемните деца от Източна Европа

Европейската народна партия, към която се числи и ГЕРБ, все по-често се дразни от поведението на някои "проблемни деца" от Източна Европа, които са част от консервативното европейско семейство, пише ФАЦ.

 

 

 

 

 

Двете големи партии в Европарламента – ЕНП и ПЕС – много често са принудени да правят тежки компромиси. Защото националните партии, които членуват в тях, понякога сериозно се отклоняват от европейските ценности. Така че лидерите на европейските консерватори и социалисти непрекъснато търсят квадратурата на кръга: как да опазят целостта на фракциите си в Брюксел и Страсбург, но в същото време да вкарат в пътя „проблемните деца". На тази дилема е посветена статия във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", която тръгва от един актуален повод.

 

Европарламентът предстои да обсъди резолюция по повод мерките на унгарското правителство срещу чуждестранните университети и планирания в страната референдум с предизвикателния призив „Спрете Брюксел!". Авторът на статията твърди, че социалдемократите в Европейския парламент настояват за санкции срещу Орбан, но мнозинството на Европейската народна партия (ЕНП), в която членува Орбановата „Фидес", не е склонно да подкрепи такива санкции. Още повече, че решението тъй или иначе трябва да се вземе единодушно от Европейския съвет, а единодушие в случая изглежда малко вероятно.

 

Главна тема на публикацията е шпагатът, който принудително извършва Европейската народна партия, когато става дума за централно- и източноевропейски правителства и лидери, нарушаващи правилата на ЕС, но намиращи се под нейното крило. В случая с Унгария Жозеф Дол, председател на ЕНП, смята, че когато си имаш работа с едно опърничаво дете, по-добре е да решаваш проблема заедно с него, вместо да го изхвърляш от семейството.

 

Други евродепутати от ЕНП, цитирани от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", заемат обаче по-твърда позиция по отношение на Орбан. Франк Енгел от Люксембург е един от тях. Той казва пред вестника: „След като всяко влияние от чужбина е толкова лошо, защо тогава приемат годишно пет милиарда евро от европейските структурни фондове и са най-големият нетен получател? А после с тези пари плащат за плакатите, с които са облепили цялата страна, твърдящи, че Брюксел е боклук."

 

Един от ветераните на ЕНП, германецът Елмар Брок се изказва балансирано за Орбан, но все пак отбелязва, че сегашното положение не може да трае вечно. Авторът на статията припомня, че Елмар Брок е един от политиците в ЕНП с най-широка мрежа от контакти, и разширява темата към други държави и лидери в сферата на влияние на ЕНП:

 

"Борисов е добър европеец"

 

„Брок реагира много по-чувствително на преобладаващо социалдемократическата критика срещу отношението на ЕНП към нейни членки и партньори в Босна и Херцеговина, Македония, Албания и в държавата от ЕС България. Така например в коалицията, която има мнозинство в парламента в София, влиза партията от ЕНП ГЕРБ, но неин младши партньор е дясно-радикалният съюз „Обединени патриоти".

Deutschland Elmar Brok 2007

 

Елмар Брок не си затваря очите пред някои проблеми в редиците на ЕНП

 

Според изданието, Брок е далеч от мисълта да одобрява тази коалиция. Все пак той обръща внимание на това, че премиерът Бойко Борисов от ГЕРБ е „добър европеец", който освен това се обявява срещу тясно сътрудничество с Русия. Политикът от ХДС критикува и факта, че европейските социалисти, чийто председател Сергей Станишев нямал проблеми да взаимодейства с десни екстремисти, сега се опитвали да трупат капитал от тези вътрешно-политически развития.

 

В съседна Македония представителите на ВМРО, която е асоцииран член на ЕНП и досега оглавяваше държавата и правителството, не желаят да отстъпят властта на демократично избраното социалдемократическо мнозинство в парламента – към този факт Брок също се отнася критично. Но все пак добавя: „В Македония никой не е безгрешен."

 

В края на статията във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" парламентаристите от ЕНП самокритично говорят за подхода към проблематичните партии и политици от „семейството" на консерваторите:

 

„За него (Елмар Брок – б.ред.) в тази връзка има само едно решение: „Всички трябва да преметем пред собствения си праг. Не бива всичко да се подчинява единствено на партийната политика". Люксембургчанинът Енгел е на сходно мнение. Което за ЕНП означавало, че на Орбан спешно трябва да му бъде посочена вратата. „През последните години в Унгария нищо не се подобри. Ето защо, според мен, ние в момента сме морално задължени да действаме", казва Енгел пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Станете почитател на Класа