Путин забрани със закон нелепите и необичайни имена

Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който забранява употребата на цифри, ругатни, препинателни знаци и длъжности при кръщаването на децата в страната, съобщи РИА „Новости“ .

 

Законът също предвижда фамилното име на децата да се определя от фамилията на родителите, като спрямо тяхното желание то може да получи името на бащата, майката или да бъде образувано от имената на двамата родители, съединени чрез тире.

 

До момента родителите нямаха никакви ограничения при избора на имена за децата, а властите нямаха право да отказват регистрации. Преди 15 години обаче обаче стана много известен случаят с момче, чиито родители искаха да кръстят БОЧ рВФ 260602 (човешки биологичен обект от рода Воронини – Фролови, роден на 26 юни 2002 година). В пояснителна бележка към законопроекта се отбелязва, че момчето все още живее без документи.

 

Руснаците често дават на децата си нестандартни имена: дори само в Москва можем да срещнем момчетата Николай-Никита-Нил, Христамрирадос, Делфин, Ярослав-Лютобор, Лука-Щастие Съмърсет Оушен, както и момичета на име Април, Полина-Полина, Принцеса Даниела, Заря-Зарянца, Альоша-Каприна, Океана и София-Слънчева.

 

Законът, който по-рано беше приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията, е допълнение в Семейния кодекс, според което при избора на имена за бебетата не се допуска използването на цифри, буквено-цифрени означения, символи и препинателни знаци (с изключение на тирето за двусъставните имена), както и нецензурни думи, длъжности или титли.

Станете почитател на Класа