Може ли Льо Пен да повторите " ефекта Тръмп " на втория тур на президентските избори във Франция?

Може ли Марин Льо Пен да повтори " ефекта Тръмп " във втория кръг на френските президентски избори и да се превърне в следващия обитател на Елисейския дворец? Американският статистик и изборен анализатор Нейт Силвър не го вярва.

Според най-новите избирателни данни, след преброяване на повече от 90% от гласовете, Емануел Макрон, достигна 23,86% от гласовете, докато Льо Пен, от крайнодясния Национален фронт го следва с 21.43%.

"Всеки, който казва, че Льо Пен може да спечели като Тръмп неглижира цифрите. Техните ситуации изобщо не са сравними, защото Клинтън водеше на Тръмп с 2-3 пункта в прогнозите , докато Макрон бие Льо Пен с 26 точки в анкетите за втория кръг ", казва Силвър. "Льо Пен няма да бъде следващият Тръмп", заключава той.

В статия, публикувана на интернет страницата на FiveThirtyEight социологът напомня че някои хора мислят, че има "скрита подкрепа" за Льо Пен от избиратели, които в избирателните секции се колебаят да призная че я подкрепят. Това е теорията на "плахите избиратели на Тръмп; в САЩ много хора, които в крайна сметка депозираха в избирателната кутия бюлетината с името на магната, не искаха да признаят подкрепата си за политически некоректния кандидат."

Въпреки това, Експертът смята, че това не е случаят на Льо Пен и прогнозира, че като се вземе предвид допустимата грешка, е малко вероятно на втория тур кандидатът на Националния фронт да преодолее тази разлика от 26 точки, която я разделя от Макрон в социологическите проучвания.

Станете почитател на Класа