Свобода на словото: Макрон не допусна RT и Ruptly

Екипът на кандидата за френски президент Емануел Макрон не е позволил журналисти на RT и видео информационна агенция Ruptly да присъстват в изборния му щаб по време на първия тур на парламентарните избори. RT и Ruptly са поискали акредитация в срок, като им бе обещано да я получат, нещо, което не е изпълнено, без да се обясняват причините за това.

На многократните искания за получаване на акредитация от медиите, екипът на френския политик отговори по един същи начин: "Това е все още в процес на обработване". По този начин, след като избирателните секции бяха затворени, служители в кампанията на Макрон не допуснаха присъствието на RT и Ruptly.

Няколко членове на екипа на Макрон многократно са обвинявали тези медии, базирани в Москва в разпространение "неверни новини" и дезинформация, без да представят никакви доказателства. Помощникът на Макрон, Мунир Махджуби, дори заяви в интервю, че RT работи с "фашистки и крайно десни новинарски организации и е първият източник на невярна информация" за този кандидат.

От своя страна RT съобщи, че веригата е обвинена без никакви доказателства, само защото кандидатът разбира, че се прави отразяване, неблагоприятно за интересите му.

Генералният директор на група RT, Маргарита Симонян, заяви, че " е ласкателно, че екипът на френския политик продължава да изгражда своята предизборна кампания въз основа на лъжи за RT и Спутник" и добави, че " това е забавно. "

Станете почитател на Класа