Северна Корея заплашва да потопи самолетоносача на САЩ

Северна Корея обяви, че е готова да потопи самолетоносача на САЩ USS Carl Vinson за да демонстрира военната си мощ, според официалния вестник на Корея, "Родон Синмун".

"Нашите революционни сили са готови да потопят самолетоносача на САЩ с един замах", казват севернокорейските власти, които сравняват военния кораб на САЩ с "диво животно" и добавят, че нападението срещу кораба ще бъде "добър пример за демонстриране на нашата военна мощ".

Корейският полуостров преживява ескалация на напрежението, вследствие на неотдавнашните действия, предприети от администрацията Доналд Тръмп и упоритостта на Пхенян да продължава ядрената си програма.

На 9 април, Пентагонът нареди мобилизиране на самолетоносача USS Carl Vinson и неговата атакуваща група (крайцер и два разрушителя с крилати ракети Tomahawk и поне една ядрена подводница) и ги насочи към водите около Корейския полуостров ,

Една седмица по-късно се разбра, че целта му не е да отиде в севернокорейски води, а в обратна посока: към Индийския океан, на хиляди километри от Корейския полуостров, за да се присъедини към съвместни военни маневри с Австралия.

На 19 април, Тихоокеанското командване на САЩ потвърди, че групата първо трябваше да завърши маневрите и вече се е насочила към западната част на Тихия океан.

На 21 април, японската флота съобщи, че два японски разрушителя са заминали от военноморската база Сасебо, за да се срещнат с американския кораб за евентуални съвместни учения.

Станете почитател на Класа