Руските ВМС премахват цял клас кораби

Русия разкри проекта на новия си самолетоносач Шторм, който ще носи на борда между 80 и 90 летателни апарати, се казва в изявление на Владимир Пепеляев, изпълнителен директор на бюрото Крилов за Военноморски проекти – основен проектант на най-големите кораби на Русия и бившия Съветски съюз, информира Интерфакс.

Този руски самолетоносач, който е част от така наречения проект 23000, транспортира изтребители-бомбардировачи МиГ-29K, Су-33 и хеликоптери Ка-27. За целта ще бъде оборудван със смесена система за излитане - от катапулт и от рампа, която ще включва две дълги и две къси писти.

Предвижданата водоизместимост на този нов модел е 95,000 тона, а за задвижването може да бъде традиционно или смесено т.е. с парна или ядрена турбина.

С този кораб, толкова различен от концепциите на корабите от времето на Съветския съюз, ВМФ на Русия ще се отпише цял клас от нейните военни кораби. Така, докато бившите самолетоносачи имаха оръжейни системи за отбрана и атака, Шторм не носи оръжие.

От своя страна, военноморските сили на САЩ винаги са имали "чисти" самолетоносачи, които се защитават от голям ескорт военни кораби от различни класове.

Станете почитател на Класа