Добрата Меркел и лошата Германия

Меркел е "най-добрата опция", но Германия е един от основните причинители на всички проблеми в ЕС - така поне виждат нещата във Варшава. Защо всъщност? Ето възможните обяснения:

 

 

 

 

 

През последните месеци Ярослав Качински, лидерът на управляващата партия "Право и справедливост", на два пъти окачестви германската канцлерка Меркел като "най-добрата опция" за Полша. Докато конкурентът на Меркел за канцлерския пост, социалдемократът Мартин Шулц, е според Качински "ляв идеолог" с "руски уклон".

 

И въпреки това сега Варшава залага на конфронтацията в отношенията си с Берлин. Едно от обясненията за този курс е преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет. А другата причина е наново разгорелият се дебат за "Европа на двете скорости".

 

Що се отнася до Туск - той бил германски кандидат, смята Качински. А че всички страни-членки на ЕС, с изключение на Полша, гласуваха за Туск, било поредното доказателство за натиска, който упражнява Германия върху по-малките страни-членки на ЕС, смятат Качински и неговите сподвижници.

Туск с Меркел

 

Туск с Меркел

 

Защо обаче е това настървение срещу Туск? Отговорът е лесен: Качински не обича Доналд Туск заради изборното си поражение през 2007, а на президентските избори през 2020 година именно Туск ще бъде по всяка вероятност най-сериозният конкурент на кандидата от партията на Качински. Меркел пък се оказва замесена поради факта, че е съюзничка на Туск и принадлежи към същото партийно "семейство".

"Срещу нашите интереси"

 

Варшава изостри тона и в спора около "Европа на двете скорости". Нищо, че доскоро не се смущаваше от тази идея. По време на визитата на Меркел полската правителствена ръководителка Беата Шидло беше заявила, че в ЕС са допустими "диферинцирани механизми на сътрудничество", стига, разбира се, това да не е свързано с ограничения за общия вътрешен пазар. Сега обаче Варшава даде ясно да се разбере, че в никакъв случай няма да подкрепи каквото и да е споменаване на "двете скорости" в заключителната декларация от срещата на върха в Рим.

 

Според вижданията на полския правителствен лагер, Германия е един от основните причинители на всички проблеми в ЕС. "Личните ни отношения с канцлерката са добри, но по всички важни въпроси Германия води политика срещу нашите интереси", заяви Ярослав Качински в интервю за пресата.

 

Междувременно полското правителство взима на прицел и германските издателства, които Варшава разглежда като безволеви инструменти за прокарване на германските интереси. Съвсем наскоро имаше и конкретен повод: в един вътрешен мейл на германско-швейцарското издателствo Ringier Axel Springer (RAS) шефът на издателството приветства преизбирането на Туск, окачествявайки го като победа за всички поляци, които се гордеят с членството си в ЕС. Близките до полското правителство медии веднага интерпретираха въпросния мейл като доказателство за това как германските медийни концерни по "скандален начин" дават указания на сътрудниците си какво да пишат. Темата дори стана предмет на обсъждане в парламентарна комисия във Варшава. По време на дебата министърът на културата Пьотр Глински заяви следното: "Нашите чуждестранни партньори следват манталитета на комунистическата държава, която изискваше от медиите дисциплина и покорство".

 

Съвсем друго мнение застъпи депутатът от опозицията Якуб Рутницки - той защити атакуваните медии и разкритикува остро полското правителство. "Очевидно не Ви е заболяло, когато един близък до правителството вестник изобрази Доналд Туск в германска военна униформа. Но Ви боли, че за щастие има и медии, чиито виждания за държавата много се различават от болната визия на "Право и справедливост"", заяви Рутницки.

 

"Реполонизация" на медиите

 

В разгара на този спор един от зам.-министрите в полското правителство обяви, че ще внесе законопроект за "реполонизация" на медиите. Тази мярка може да засегне не само RAS, но и издателската група Passau. Баварското издателство е собственик на около 90 процента от регионалните вестници в Полша. RAS пък издава "Newsweek Polska" и булевардния вестник "Fakt".

 

Още не се знае дали полското правителство възнамерява да "реполонизира" и телевизия TVN, която е всичко друго, но не и близка до властта. Наскоро TVN стана американска собственост. "Много внимателно ще следим какво става с TVN", заяви в тази връзка американски дипломат.

Станете почитател на Класа