85% от света живее под политическа корупция

Няма никъде откъдето да избягате, и никъде, където да се скриете от корумпирани правителства. Планетата Земя гъмжи с такива, които злоупотребяват с правителствената сила.

Скорошна публикация на един доклад извършен от мозъчния тръст „Прозрачност без граници“ (ПГ) измерва човешките възприятия за правителствена корупция в 176 страни потвърждавайки това, което повечето от нас като че ли вече знаем: по-голямата част от хората по света живеят с корупцията в правителствата, възприемайки я като нещо нормално в ежедневието.

ПГ определя корупцията по следния начин:

 

“Най-общо казано това е „злоупотреба с поверена власт за лично облагодетелстване“. Корупцията може да бъде класифицирана като голяма, дребна и политическа, в зависимост от размера на загубените пари и секторът, в който се е случило това.

Голямата корупция се състои в действия извършени на по-голямо ниво на управление, които нарушават правилата или централното функциониране на държавата, което дава възможност на хора във висшите структури на държавността да се възползват за сметка на общественото благо.

Дребната корупция се отнася до ежедневната злоупотреба с поверена власт, извършвана от ниски и средни чинове държавни служители в техните взаимодействия с обикновените граждани, които често се опитват да получат достъп до основните услуги и стоки по места като болници, училища, полицейски управления и други агенции.

Политическата корупция е манипулация на политики, институции и процедурни правила за разпределяне на ресурси и финансирания на политици, които злоупотребяват с позицията си, за да поддържат своята власт, статус и богатство.“

Този вид на служебна злоупотреба е доста разпространен в нашия свят, и някъде към 85% от света сега страда от това, което се възприема като високи нива на правителствена корупция.

 

Без значение от избраното правителство, в половината от страните по света, демокрацията и свободата губят.

 

Изследването е извършвано всяка година, за да се хвърли светлина върху състоянието на живот в целия свят и как действията на правителствата сериозно влияят на живота на хората. Особено в страните, където човешките маси се държат в бедност, докато тези в правителствата живеят извънреден живот на материален излишък.

 

„В твърде много страни хората са лишени от най-основните си нужди и си лягат всяка вечер гладни заради корупцията, а мощните и корумпираните се наслаждават на охолния живот безнаказано“, казват от борда на директорите в ПГ.

 

Изследването от 2016 г. разкрива, че светът върви към все по-лошо и в списъка на най-високо класираните страни се включват все повече такива като Канада, Франция и други съвременни демокрации.

 

От ПГ разбираемо, заради това кои са донорите им, пренасочват вниманието на зрителите към последиците от корупцията като изпъкват създаването в последствие на движения от недоволни хора, определящи ги за популистки. Обаче не наричат по този начин сегашните такива, въпреки че са точно такива. Същите просто се опитват да поддържат сегашното положение, каквато е и целта им на съществуване. Такива мозъчни тръстове никога няма да отворят основите на проблема, който е корпоративният глобален и капиталистически неолиберализъм.

 

Ефектът на правителствената корупция създава недоволни граждани, които от своя страна насочват вниманието си към алтернативни движения, някои от тях превръщащи се в политически партии. Естествено, това че и те могат да се корумпират при първа възможност не може да се знае от всеки със сигурност, хората само могат да залагат на нещо по-подходящо за живота им.

 

Бремето на корумпираните политици, държавните служители и ролята на неправителствените капиталистически организации не са нищо по-различно от една огромна паразитна инвазия на човешкия род. Тази зараза не ни позволява да достигнем огромния си човешки потенциал и истинско величие.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                        Айзак Дейвис

Станете почитател на Класа