Тръмп отменя закон Обама за транссексуалните в държавните училища

Министерствата на правосъдието и образованието на САЩ обявиха отмяната на наредбите, издадени по времето на президента Барак Обама за използването на тоалетни в държавните училища от транссексуални ученици.

Правилата задължаваха училищата да се даде възможност на учениците да ползват тоалетните и други съоръжения в зависимост от пола, с който те се идентифицират, а от генетичния им пол. По този начин те се стремяха да защитят учениците от тормоз на децата с алтернативни идентичности.

Двете министерства решиха отмяната, позовавайки се на необходимостта от допълнително разглеждане на правната страна на въпроса. В предишния регламент липсва "достатъчно правен анализ и обяснение как са интерпретирани законите на страната срещу дискриминация", казаха те.

Въпреки това, "учащите не са оставени без защита от дискриминация, заплахи или тормоз". Сега адаптирането на политиките, свързани с този въпрос, е отговорност на "Конгреса, държавните законодателни органи и местните власти", каза американският главен прокурор Джеф Сешънс, цитиран от вестник The Hill.

"Всички училища трябва да гарантират, че всички учащи, включително ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални), могат да учат и да се развиват в една безопасна среда", гласи официалният меморандум на министерствата.

Станете почитател на Класа