Германия увеличава своята армия и я приближава до Русия

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, обяви във вторник намерението на правителството да увеличи армия с 5000 войници, с 500 резервисти и 1000 цивилни позиции. Това разширение е част от план за растеж, който има за цел да достигне ефективни 198 000 в 2024 г. Смята се, че това увеличение на въоръжените сили ще изисква инвестиция от около 955 000 000 евро годишно.

"Бундесверът е изправена пред предизвикателства, както никога досега, както в борбата срещу Ислямска държава и стабилизирането на Мали, така и в значително присъствие като членове на НАТО в балтийските държави. Въоръжените сили на Германия следва да могат да растат с темпото на техните задачи", добави той.

От Втората световна война, Германия не е склонна да ангажира своите военни в чужди конфликти, но германските войски са участвали в операции в Мали и Афганистан, както и в усилията на коалицията срещу тероризма на ислямска държава.

През януари, Германия започна да придвижва контингент от 1200 военнослужещи към военната база Рукла в Литва, само на 100 км от границата с Русия. През февруари, десетки хеликоптери Chinook, Apache и Black Hawk на САЩ, се позиционираха в германския град Бремерхафен, завършвайки най-голямото натрупване на силите на НАТО в Германия и в Източна Европа от времето на Студената война. Руското правителство, междувременно, последователно осъди военното натрупването, интерпретирайки го като заплаха за сигурността в региона.

"Това разгръщане е, разбира се, е заплаха за нас", каза руският заместник-външен министър, Алексей Мешков, като заключи, че "очевидно е, че стъпките на НАТО сериозно увеличават риска от инциденти."

Станете почитател на Класа