Мексико няма да приеме "едностранните" решения на САЩ по имиграцията

Държавният секретар на САЩ, Рекс Тилерсън и секретарят на вътрешната сигурност, Джон Кели, са отпътували за Мексико Сити, за да се срещнат с мексиканския външен министър Луис Видегарай.

В навечерието на срещата, министърът на външните работи на Мексико заяви, че няма да приеме новите "едностранни" предложения на САЩ за регулиране на миграцията, които ще бъдат в центъра на разговорите между двете страни и е заявил, че ще прибегне до Организацията на обединените нации за защита на имигрантите, съобщава Reuters.

Видегарай вече се срещна с Тилерсън и Кели-рано този месец. По време на разговорите, двете страни се ангажираха да работят, за да се намерят решения на различията. Ръководителят на външната политика на Мексико подчерта важността на спазването на човешките и гражданските права на мексиканците, живеещи в САЩ и увери, че неговото правителство ще засили консулската закрила и ще предоставя актуална информация за получаване на визи и миграционните процеси.

Различни мексикански политици изразиха страх да си сътрудничат с Вашингтон за облекчаване на напрежението. Например, президентът на комисията по външни отношения на Сената на Мексико, Габриела Куевас, каза, че страната й няма да сътрудничи, ако САЩ " не са готови за равноправни отношения."

Най-новите директиви на Доналд Тръмп, ускоряват депортирането на имигранти и оторизират наемането на 15000 нови агенти за Агенцията по имиграцията и митниците (ICE) и Бюрото за митническа и гранична защита (СВР) на САЩ .

Станете почитател на Класа