Ким Чен-нам е бил убит с оръжие за масово унищожение

Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-нам е бил убит със силно отровно вещество, определено от ООН като оръжие за масово унищожение. Това са заключенията в предварителен доклад на малайзийската полиция на базата на изследвания на вещество, иззето от лицето и очите на 45-годишния мъж.

 

Ким Чен-нам, който макар и в изгнание, бе смятан от някои за легитимен наследник на Ким Чен-ир и заплаха за диктатурата на брат си, почина миналата седмица, след контакт с две жени на летището в Куала Лумпур.

 

Нервнопаралитичното вещество "Ви Екс" е химическо оръжие,

 

или още S-2 Diisoprophylaminoethyl methylphosphonothiolate, определено от ООН като оръжие за масово унищожение. Смята се, че това е най-токсичният агент.

от Конвенцията за химическите оръжия, с изключение на "изследователски, медицински или фармацевтични цели".

 

То може да бъде под формата на течност, крем или аерозол. Погълнато в големи дози, агентът става фатален след 15 минути. 

 

През 2015 г., следи от зарин и VX бяха открити в Сирия. 

 

Убийството предизвика дипломатически търкания между Малайзия и Северна Корея, която настоя да не се прави аутопсия, а тялото на убития да ѝ бъде предадено.

 

По-големият брат на Ким Чен-ун се готвел да излети за Макао, за да се види със семейството си. На летището Ким казал на служителка, че някой го нападнал откъм гърба и пръснал течност в лицето му. Той помолил за помощ и веднага бил изпратен в клиниката на летището. Към този момент имал главоболие и бил на път да припадне. В клиниката Ким имал лек припадък, след което бил поставен в линейка, за да бъде закаран в болница. По пътя той издъхнал.

 

Към момента са арестувани две жени - индонезийка и малайзийка, както и един севернокореец. 

 

45-годишният Ким е пристигнал в Малайзия на 6 февруари, седмица преди смъртта си. Той е извънбрачен син на ръководителя на КНДР Ким Чен-ир, роден от връзката му с известната севернокорейска актриса Сон Хе Рим. Ким Чен-нам някога е бил смятан за наследника на Ким Чен-ир, но изпада в немилост пред баща си, след ареста в Япония през 2001 г.


Преглед на изображението в Twitter

Камери за видеонаблюдение са заснели нападението на летището в малайзийската столица. Видеото показва от два различни ъгъла жена, която застава зад Ким Чен-нам и хваща лицето му с двете си ръце, а после се отдалечава.


Photo published for Malaysia says VX nerve agent was used in murder of Kim Jong Nam

VX няма вкус или мирис и е забранен


Преглед на изображението в Twitter

 

Тогава той беше хванат с фалшив паспорт на летище в Япония и обясни, че е искал да посети Дисниленд в Токио. Изпратен в изгнание от Ким Чен-ир, той живее в Макао до смъртта на баща си през 2011 г. След това започва да се укрива, вероятно от страх, че брат му – Ким Чен-ун вижда в него заплаха за легитимността на собствения му режим.

Станете почитател на Класа