Защо Петри отиде в Москва?

В Германия партията губи популярност, но получава подкрепа в Русия. Може би това обяснява защо председателката на популистката "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри се разходи до Москва тези дни.

„Ангела Меркел изцяло съсипа германо-руските отношения, сега Фрауке Петри се опитва да ги съживи. Може да е само едно начало, но въпреки това: забележителна постъпка!"

 

Това коментира потребител във Фейсбук на стената на председателката на „Алтернатива за Германия", която в понеделник публикува кратка информация за посещението си в Москва. Била поканена в руската столица от тамошното областно ръководство и провела разговори по бъдещото „сътрудничество между германските провинциални парламенти" и съответни партньори в Русия, пише Петри. В хода на визитата си тя се срещнала още с председателя на Думата Вячеслав Володин, с неговия заместник (известния с изказването си за България – б.ред.) Пьотр Толстой и с други депутати от Думата.


На сайта на руския парламент откриваме и още информация за участниците в тези срещи. Освен Володин и Толстой, които са от управляващата партия „Единна Русия", в разговорите участвал още техният съпартиец, депутатът Павел Завални. Той отговаря за енергетиката и е член на контактната група за сътрудничество с германския парламент. В списъка със събеседниците на Фрауке Петри откриваме и още едно многозначително име: скандалния Владимир Жириновски, заедно с негови съпартийци. За съдържанието на разговорите репортерите на ДВ не получиха никаква информация нито от домакините, нито от централата на „Алтернатива за Германия".

 

Deutschland AfD Bundesparteitag in Stuttgart Frauke Petry (Reuters/W. Rattay)

 

Фрауке Петри посети Москва само седмици преди началото на поредицата от избори в Германия, на които се очаква нейната партия „Алтернатива за Германия" да постигне нови изборни успехи. През следващите месеци местни избори ще има в Саарската област, в Шлезвиг-Холщайн и в Северен Рейн-Вестфалия. Според допитванията, „Алтернатива за Германия" ще влезе и в трите провинциални парламента, а също така и в Бундестага - след изборите на 24-ти септември. Доскоро социолозите определяха „Алтернатива за Германия" като трета по сила партия с 12% подкрепа, но в последните допитвания тази подкрепа спадна на 8 процента.

 

Пресечните точки

 

Руският интерес към „Алтернатива за Германия" бил разбираем и обективен, казва Владислав Белов от реномирания Институт за германски изследвания към руската Академия на науките. Той вижда нещата така: това е опозиционна партия, която ще влезе в няколко провинциални парламента, тъй че депутатите от Думата търсят контакт, за да разберат какво тази партия може да стори за Русия. Москва държи най-вече да се проявява по-добро разбиране към руската политика, твърди Белов. Досега такова разбиране отсъствало, на Русия се гледало най-вече през матрицата на стереотипите, смята той.

Russland Wladimir Wolodin (picture alliance/dpa/V. Fedorenko)

 

Шефът на Думата Вячеслав Володин е бил сред събеседниците на Петри

 

Още от основаването си „Алтернатива за Германия" настоява за по-близки, приятелски отношения с Русия – и не промени позицията си дори след анексирането на Крим. В програмата на партията се казва, че сигурността на Европа не може да бъде гарантирана без участието на Русия. Според партията, конфликтите в Европа трябва да се решават по мирен начин, като се зачитат различните интереси. Такава позиция допада на Русия, доколкото руското ръководство непрекъснато се оплаква, че Западът не зачита интересите на Москва. Провинциалните структури на „Алтернатива за Германия" се застъпват и за отмяна на санкциите срещу Русия – това също допада на Кремъл.

 

Алтернативата изобщо не крие, че нейни политици поддържат контакти с руски дипломати в Берлин. Младежката организация на партията „Млада алтернатива" сключи споразумение за сътрудничество с „Млада гвардия" - младежката организация на управляващата партия в Русия. „Алтернатива за Германия" обаче отрича твърдо да получава финансова подкрепа от Москва – какъвто е например случаят с френския „Национален фронт" на Марин Льо Пен.

 

Опират ли нещата и до пари?

ENF Koblenz Treffen europäischer Rechtspopulisten (dpa)

 

Съмишленички: Фрауке Петри от "Алтернатива за Германия" и Марин Льо Пен от френския "Национален фронт"

 

Белов смята, че за самата „Алтернатива за Германия" отношенията с Русия са една от темите, с която партията подчертава профила си на протестна сила. А политологът Антон Шеховзов, който наблюдава дясно-популистките партии в Европа, дава още едно обяснение за посещението на Петри в Москва. Според него „Алтернатива за Германия" се опитва – по примера на австрийската Партия на свободата – да сключи споразумение за сътрудничество с „Единна Русия" и по тази линия да получи официална финансова подкрепа.

 

Миналата година Партията на свободата и „Единна Русия" сключиха петгодишно споразумение за сътрудничество, в което акцентът е върху възпитанието на младото поколение „в дух на патриотизъм и радост от труда". По време на визитата си в Москва, лидерката на „Алтернатива за Германия" Фрауке Петри също е разговаряла с домакините си за работата с младежта. Освен всичко друго, и „Алтернатива за Германия", и Партията на свободата в Австрия, и Националният фронт във Франция споделят позиции, близки до тези на официалната руска политика днес: защита на национал-консервативните ценности и против либерална Европа.

Станете почитател на Класа