Как ще се пазят германците на карнавала?

Карнавалът и страхът никак не си пасват. Хората искат да празнуват свободно - затова и в много германски градове подготовката за традиционните карнавални шествия е съпътствана от необичайно засилени мерки за сигурност.

 

 

 

 

 

Всъщност хората искат да празнуват свободно - все едно дали на карнавала в Рейнската област или в Бавария. В много градове обаче те ще се сблъскат с неща, каквито не са виждали преди по време на карнавал. Например с масивни улични заграждения от бетонни блокове. Или големи ТИР-ове, препречващи входните пътни артерии. В някои градове е въведена забрана за движение на МПС. Полицията засилва пътния и паспортния контрол. Върху карнавала в Майнц всички тези мерки не бива да имат отрицателно въздействие. "Ние очакваме в града да дойдат 500 000 души. Те обаче няма да имат усещането, че се намират в някакъв затворнически тракт с максимална сигурност", казва Михаел Боневиц в разговор с ДВ. Той е говорител и член на управителния съвет на карнавалното дружество в Майнц и подчертава дългата традиция на карнавалните шествия. "Ние сме открити, приветливи и ще празнуваме", казва той.

 

Sicherheit im Karneval (picture-alliance/dpa/O. Berg)

 

Полицейското присъствие в карнавалните центрове е увеличено от 30 до 50 процента. На контролните постове патрулират тежко въоръжени полицаи. Градските управи осигуряват допълнително осветление за по-тъмните улици, а видеокамери допълват съществуващите системи за наблюдение. От полицията заявяват, че най-важни са допълнително създадените центрове, оборудвани с най-нова комуникационна техника. В тях седят всички отговорни за сигурността на карнавалните шествия и са готови да реагират светкавично в случай на нужда.

 

Betonsperren Sicherheit beim Karneval (picture-alliance/dpa/M. Murat)

 

Зони на сигурност - чрез масивни улични заграждения

Правила на поведение

 

"Празнуването и страхът не си пасват", заяви диракторът на кьолнската полиция Юрген Матис на една пресконференция. Затова той полага всички усилия заедно с другите отговорни лица да не ограничава празника на карнавалистите. Със своето седемкилометрово шествие Кьолн минава за най-големият бастион на карнавалистите в Германия. Затова и тази година всичко ще си остане по старому и няма да има никакви ограничения при избора на костюмите. Разрешени са дори и пистолетите-играчки като аксесоар на каубойските костюми. Юрген Матис не иска да вижда само едно в Кьолнр а именно: "оръжия, които изглеждат почти като истински!" От полицията не съобщават официално дали тези аксесоари ще бъдат конфискувани. Полицията се обърна с молба към населението и посетителите на карнавала ако забележат нещо подозрително, да се обръщат директно към полицията, която е в състояние незабавно да реагира. И други карнавални центрове забраняват носенето на имитации на истинско оръжие.

Мерки срещу сексуалните посегателства

 

Полицията ще предприема сериозни мерки срещу нападатели и нарушители на реда. "Това се отнася до алкохолизираните и агресивни лица, както и до джебчиите, и до извършителите на сексуални престъпления", заяви Юрген Матис при представянето на концепцията за сигурността на тазгодишния карнавал. Полицията и силите за сигурност правят всичко възможно, за да не се повторят изстъпленията от новогодишната нощ от 2016 на площада пред централната гара в Кьолн. Сега са разположени специализирани мобилни центрове за помощ на пострадали жени.

Symbolbild Videoüberwachung (imago/Manngold)

 

Допълнителни видеокамери допълват в карнавалните центрове съществуващите системи за наблюдение

 

Освен това ще бъде забранен достъпа до карнавалното шествие на регистрирани за престъпления в полицията лица. Дали тези мерки ще помогнат? Организационният комитет на кьолнския карнавал и федералното карнавално сдружение са оптимистично настроени. Прокуратурата и полицейският президиум ще подкрепят 2 000-те полицейски служители, които ще бъдат разположени в Кьолн. Прокуратурата ще одобрява бързо необходимите принудителни мерки. В мейл до окръжните управи, полицията в Северен Рейн-Вестфалия препоръчва да не се допуска организирано участие на бежанци от центровете в карнавалните шествия от съображения за сигурност. Този мейл предизвика остра реакция. Различни бежански организации отправиха остри протести срещу тази мярка. Впоследствие беше заявено, че писмото било за "вътрешна употреба" и нямало "обвързващ характер". Досега не са известни подобни препоръки в други федерални провинции.

 

Оценка на ситуацията

 

Всички полицейски части работят в тясно сътрудничество със силите за сигурност на федерално равнище. Директорът на кьолнската полиция Юрген Матис говори за "абстрактно висока степен на опасност от терористично-екстремистката сцена". "Няма обаче никакви конкретни индикации за непосредствена заплаха", допълва той. Това изявление съвпада с оценките на федералната криминална служба. Юрген Матис признава обаче това, което знаят и всички участници в карнавалните шествия, а именно, че "няма стопроцентова сигурност с оглед на мащабите на карнавалните шествия, костюмирането и употребата на алкохол". Организаторът на карнавалното шествие в Майнц Михаел Боневиц смята, че въпреки това за карнавала ще пристигнат не по-малко посетители.

Станете почитател на Класа