Литва: тайни служби, контрабандисти и мигранти

Местоположението на Литва е възлово: между Беларус, руския анклав Калининград, и Западна Европа. Това превръща източната граница на Литва в идеално място за контрабанда и шпионска дейност. Репортаж от Посконис.

 

 

 

 

Фаровете на джипа осветяват шосето, което води към гъста гора. Линас Таскунас гаси двигателя. Фаровете осветяват няколко разноцветни дървени пилона, които маркират източната граница на ЕС. "Има случки, които никога няма да забравя, но има и моменти, за които изобщо не искам да си спомням", казва Линас Таскунас, който работи в граничната полиция от 13 години.

 

Границата между Литва и Беларус е пропусклива. Само 33% от външните граници на ЕС са подсигурени с наблюдателни системи. Това привлича организираната престъпност, както и чуждите тайни служби като магнит. За някои престъпни групировки източната граница на Литва е толкова важна, че те са ремонтирали шосетата в труднодостъпните участъци, за да могат по-лесно да транспортират контрабандните стоки.

Престъпните групировки действат много професионално


"Водачите на тези групировки са руски граждани и живеят в Русия. Нашите власти не могат да се доберат до тези престъпници", казва командирът на граничния контрол Ренатас Поцела. Той твърди, че част от приходите от нелегалните сделки отиват за изграждане на нови контрабандни канали. Пари се влагат и в екипировка, която да помага на престъпниците да заобикалят граничния контрол. Нерядко те са снабдени с очила за нощно виждане и топлинни камери.

 

През границата нелегално се прекарват обичайните контрабандни стоки - редки кехлибари от Балтийско море, наркотици, крадени автомобили, цигари и хора. Линас Таскунас и колегите му, които патрулират по границата в югоизточната част на Литва, залавят най-вече големи количества контрабандни цигари. Представител на местните власти твърди, че контрабандистите разполагат с три пъти повече хора, отколкото граничната полиция.


default

 

Охранителни системи има само в отделни участъци

 

По данни на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/, контрабандата на тютюневи изделия нанася огромни щети на страните-членки на ЕС. ОЛАФ изчислява годишните загуби на националните бюджети на около 10 милиарда евро.

През границата преминават нелегално и хора. Някои от заловените лежат в един затвор в Северна Литва. Голяма част от тях са виетнамци. В отделна килия са затворени няколко руснаци от чеченски произход, за които директорът на затвора Александрас Кисловас смята, че се каналджии.

 

Той разказва, че в последно време гранична полиция залавя все повече виетнамци. Много от тях преди са работили нелегално в Русия. "Те летят от Ханой до Москва, след това вземат автобус или влак, за да стигнат до Беларус. Там се срещат с трафикантите, повечето от които са чеченци. Те прехвърлят виетнамците на групи до 20 човека в Литва. Оттук те продължават към Полша", казва Кисловас.

default

 

Повечето от нелегалните мигранти са виетнамци

 

Борбата срещу контрабандистите и нелегалните имигранти и бездруго е трудна. Затруднява я и голямата корупция сред граничарите, които са едни от най-ниско платените служители в Литва. През последните 12 години бяха повдигнати обвинения за корупция срещу 200 души, 120 от които бяха осъдени.

 

Чужди тайни служби

 

На източната външна граница на ЕС обаче дебне и друга опасност - чуждите тайни служби. Те подкупват както гранични полицаи, така и контрабандисти, за да ги привлекат на своя страна. През изминалите две години в съседна Естония бяха арестувани и осъдени трима контрабандисти, които са били сътрудници на руското разузнаване и са му подавали информации, свързани с естонските гранични служби и естонската армия.

 

В литовски доклад за сигурността от юни 2016 година също се споменава за тази опасност. „ФСБ е разширила дейността си за създаване на шпионска мрежа в литовските гранични служби", се казва в доклада. Споменава се още, че руските тайни служби се стремят да си изградят контакти и в средите на криминалната полиция.

Станете почитател на Класа