Лавров: Тръмп е по-ангажиран с борбата срещу тероризма от Обама

Необходимостта от борба с тероризма е изразена по-отчетливо в изказванията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, отколкото при настоящия държавен глава Барак Обама. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в рамките на срещата на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Хамбург.

По думите му готовността за борба с тероризма „звучи и продължава да звучи много по-отчетливо при Доналд Тръмп, отколкото при конкретните действия на администрация на Обама".

По време на своето изказване в рамките на срещата на ОССЕ Лавров посочи също, че във връзка с конфликта в Сирия сътрудничеството между Русия и Турция може да се окаже много по-ефикасно от това със САЩ.

Той заяви също, че ударите срещу Алепо ще продължат, докато в града има бунтовници.

„След хуманитарната пауза ударите се възобновиха и ще продължат докато има бандити в Алепо", каза министърът.

Въпреки това, ако умерената опозиция свали оръжие, то това може да се отрази на американско-руските договори в бъдеще, посочи той.

Министърът заяви също, че оръжията, които САЩ предоставят на умерената опозиция се оказват в ръцете на терористи, но в момента те са обкръжени в Източно Алепо и няма да получат подкрепление.

„Не мисля, че това ще окаже сериозно влияние на ситуацията в Източно Алепо, тъй като там бандитите са обкръжени и едва ли ще имат възможност да получат подкрепление", каза той.

„Що се отнася до въпроса, то германският канцлер Ангела Меркел определи това като бълнувания, нищо не мога да добавя. Ако говорим за германски медии, то чух, че главният редактор на „Билд" ме е нарекъл военен престъпник и призовал германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер да не се среща с мен. Оставям това на съвестта на германските медии", каза руският дипломат.

Лавров коментира и членството на Черна гора в НАТО, заявявайки, че страната се стреми към влизане в Алианса преди изтичането на мандата на настоящата американска администрация.

По думите му Черна гора бърза към НАТО, но никой не се допитва до народа, въпреки че такива въпроси трябва да бъдат посъветвани с избирателите. „Получава се усещането, че Черна гора се опитва да влезе в Алианса до изтичането на мандата на администрацията на Барак Обама", каза министърът.

Станете почитател на Класа