Лондон разгръща изтребители да следят руските кораби през Ламанша

Няколко бойни изтребители Panavia Tornado излетяха от авиобазата нао ВВС Коутсмор в Рутланд (Великобритания), с мисията да се локализира и наблюдава движението на военни кораби от Русия, пътуващи през Ламанша, съобщи "Таймс".

Същия ден руският самолетоносач Адмирал Кузнецов премина източния крайбрежие в курс към Средиземно море. Въпреки, че Лондон заяви, че военноморските движение на Русия не са изненада, събитието е причинила много раздвижване сред британската преса и е поставило в тревога военните кораби на НАТО.

Прехващачи Торнадо бяха изпратени "за присъствие" над флотата от осем руски кораби, преминаващи през пролива Кале, пише вестникът. Въпреки че британските ВВС обикновено използват Eurofighter Typhoon, за да защитят своето въздушно пространство, в този случай Торнадо може да носи системи за разузнаване и системи за наблюдение Raptor, които осигуряват високо качество на изображенията през деня и нощта.

"Те ще правят снимки с висока разделителна способност, така че ние можем да анализираме какво транспортират корабите" каза източник в Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

HMS Ричмънд, от Британска кралска флота, придружи руската група от Норвежко море, докато разрушителят HMS Дънкан отплава от Портсмут, за да изпълнява същата функция. От своя страна, генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг заяви, че руският флот "е свободен да работи" в международни води.

Адмирал Кузнецов е самолетоносач съветско производство, способен да носи повече от 50 самолета. Заедно с други руски крайцери и корвети, той отива към Средиземно море, за да подкрепи мисията в Сирия.

Станете почитател на Класа