Интерес на Турция в Мосул може да предизвика нова война

Спорът между Анкара и Багдад за присъствието на турски войски североизточно от Мосул, може да доведе до "война в рамките на война". Повторното превземане на Мосул е изпитание пред взривната коалиция, включваща САЩ, сунитските милиции, иракските правителствени войски, кюрдите Пешмерга, язиди и християни, подсказва американското списание The National Interest.

Багдад и Анкара са единодушни да се премахне Ислямска държава. Несъгласието се върти около пет основни елемента, изчислява авторът, който е присъствал на разговори миналата седмица в Турция в присъствието на кюрдски лидери.

Първо, въпреки подобреното сътрудничество между Иран и Турция на двустранно равнище, включително за ролята на кюрдите в Сирия, двете държави се конкурират за влияние в Ирак и Сирия. От гледна точка на Анкара на несъгласието с Багдад за присъствието на Турция не е между Турция и Ирак, а с шиитското иранско правителство, което подкрепя властите в Багдад. В допълнение, Анкара твърди, че легитимността на иракското правителство е подкопана от години гражданска война и сектантски политики срещу сунитските иракчани.

Второ, Анкара се притеснява, тъй като Иран би искал да създаде крепост на географския кръстопът на турци, кюрди, сирийци и иракчани. Контролът на тази територия ще позволи на Техеран да упражнява силата си пряко или чрез свои съюзници.

Трето, Турция има исторически и културни връзки с Мосул и неговото население от сунити. Анкара смята, че сунитското тюркско населението на областта е особено уязвимо и изрази загриженост за възможните планове на Иран и шиитските милиции за насърчаване на демографските промени, чрез пренасочване на сунитските тюркски популации.

Четвърто, Анкара поддържа стратегически отношения с Кюрдската демократическа партия в Сирия, включително ангажимента от Ербил за помощ срещу потенциални заплахи, идващи от Багдад.

На пето място, Анкара иска да попречи на Кюрдската работническа партия [кюрди в Турция], която е участвала в бунт срещу турската държава в продължение на четири десетилетия, да разшири влиянието си в Северен Ирак. ПКК е установила присъствие в района на Синджар и турските власти се противопоставят на участието им в освобождаването на Мосул.

"САЩ са хванати в средата на тази сложна борба, която би могла да доведе до възраждането на сектантските проблеми, дори и след като ислямската държава бъде изгонена от града."

Станете почитател на Класа