Новата кандидатура на България – на изчакване?

  • Върлуват слухове, че кандидатурата на Кристалина Георгиева е поставена на "изчакване", а писмото на Даниел Митов - върнато за "изясняване", след като Русия, Уругвай и Малайзия отказват да приемат номинацията. Причина за това била текст в писмото, че Кристалина е "единствен" кандидат, при положение че Бокова не се е отказала. Вероятно неграмотните съветници на Митов не са спазили дори формата на документа като са написали нещо, което не отговаря на правилата на ООН. Това позволява на всеки един член на СС да откаже да приеме документа, с което фактически Кристалина чисто формално не е предложена.
  • Издънката, ако е истина, демонстрира пълната неграмотност на Външно. Но по-важното е, че чрез подобни процедурни хватки се печели време, което е най-голямата слабост на Кристалина. Ако я размотаят 3-4 дни, няма да има време да я изслушат, т.е. ще пропусне гласуването на 5-ти октомври. На него може да се окаже само Бокова.
  • Освен това обстоятелството, че членки на Съвета за сигурност започват да правят обструкции, вкл. страна с право на вето, е много лош старт за Кристалина.
  • Междувременно се появи информация, че Ирина Бокова ще пътува заедно с френския президент Франсоа Оланд за погребението на Шимон Перес. Очевидно ще има време да се обсъди и въпросът с номинацията и с бъркотията около нея. Малко преди да започне битката за ООН, Оланд даде на Бокова ордена "Кавалер на Почетния легион", с което стана пределно ясно, че Франция е твърдо зад нея.

Станете почитател на Класа