Русия: Терористите готвят атаки с химическо оръжие в Алепо

  • Заместник-началникът на оперативното управление на генералния щаб на Русия, генерал Виктор Познихин, заяви че неговата страна е установила, че "терористични групи", свързани с Джабхат ан-Нусра "подготвят атаки с химическите ракети против позиции на сирийската армия и жилищни квартали източно от Алепо, за да се обвинят за атаките правителствените войски в Сирия“.

    Постоянният представител на Дамаск в ООН Башар Джафари, предупреди за същата опасност по-рано тази седмица и уточни, че групата на Ахрар Ал Шам има планове да атакува цивилни с бял фосфор и да обвини за това правителството на Башар Асад.

    Руски военни източници в зоната на конфликта са открили също така участието на въоръжени опозиционни групи, свързани с Джабхат ан-Нусра в неотдавнашното нападение на колона от камиони с хуманитарна помощ на ООН.

    Междувременно Държавният департамент на САЩ смята, че терористите ще атакуват руските интереси в Сирия и дори може да застрашат някой руски град, според Джон Кърби.

    От своя страна, руското министерство на отбраната съобщи, че група от руски експерти ще пътуват до Женева (Швейцария), за да се възобновят консултациите с американската страна и да се търсят възможните начини да се стабилизира положението в Сирия.

Станете почитател на Класа