САЩ проучват "военно решение" на конфликта в Сирия

  • Правителството на САЩ започна проучване относно мерките за подобряване на военната помощ за сирийската опозиция и дори започване на атаки срещу сирийската армия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници в администрацията.

    Според агенцията, дискусията се провежда на експертно равнище, така че все още няма конкретно предложение, представено за одобрение от президента на САЩ. Дискусиите са били считани за "принудителни" в контекста на усложнение на преговорите между САЩ Русия и Сирия. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в сряда, в разговор с руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон възнамерява да прекрати сътрудничеството с Москва по сирийския въпрос, ако не бъде спряно настъплението в района на Алепо.
    По този начин, един от начините за разрешаване на конфликта включва издаването на разрешение на страните от Персийския залив, които подкрепят опозицията в Сирия, да доставят високотехнологични оръжия. Вашингтон все още силно се противопоставя на доставките на преносими противовъздушни ракети, които могат да попаднат в ръцете на терористи, срещу които се борят ВВС на САЩ и техните съюзници.

    Тези мерки биха били много рисковани поради факта, че подобни действия могат да повлияят и на руската армия. В този смисъл, според данни на Ройтерс, подкрепа за опозицията изглежда да е най-жизнеспособната опция, чрез предоставяне на допълнителни оръжия или дори чрез въздушни удари.

    Друг вариант ще бъде изпращането в Сирия по-голям брой на американските специални сили за подпомагане на сирийските и кюрдски групи, които се противопоставят на правителството.

    Говорейки за ситуацията в Алепо, източници на агенцията заявиха, че успешното настъпление на сирийските войници е "изненада" за правителството на САЩ, тъй като града и провинцията като цяло са от стратегическо значение за въоръжения конфликт. Установяване на контрол над Алепо означава за сирийския президент Башар ал Асад осезаемо предимство в борбата срещу опозицията.

    Източници на Ройтерс заявиха, че ако "военен вариант" бъде окончателно одобрен, Вашингтон ще изпълни обещанието на Кери и ще спре контакти с Русия за Сирия.

Станете почитател на Класа