Хилъри Клинтън е получила милиони долари противоречиви дарения

  • През последните няколко месеца, по време на най-горещия етап на предизборната кампания за президентските избори 2016, Фондацията Клинтън е участвала в няколко скандала, които биха могли, ако не да доведат до провал, поне да повлияят на политическата кариера на всеки кандидат за президент. Но не и на Хилъри Клинтън, може би защото много от големите американски медии и Google също предпочитат да запазят мълчание по тези скандали.

    В най-новия случай, в края на август, агенцията AP проведе разследване, което показа, че по време на престоя й като държавен секретар, повече от половината от срещите на Хилъри Клинтън, проведени извън правителството, са били с тези, които по някакъв начин са дарили значителни средства на фондацията й.

    Става дума за 85 срещи ( от 154 общо) и за дарени 156 милиона долара. В допълнение, Клинтън е провела срещи с представители на 16 чуждестранни правителства, които дарили на фондацията й 170 милиона евро. AP не включва тези срещи в изследванията си, защото не може да се изключи, че това са дипломатически срещи.

    Като цяло, от 2000 г. насам, контролираната от Бил и Хилъри Клинтън Фондация е събрала повече от 2,000 милиона долара от 6000 лица и организации. Предполага се, че в основата тя е благотворителна и се стреми да постигне медицински, образователни и хуманитарни цели, докато изборната кампания на Клинтън се финансира чрез комисията за кампанията “Хилъри за Америка” и дузина Комитети за независим разходи (Super PACs) за подкрепа на независими кандидати, без да координира действията си с тях.

    Фондация Клинтън вече обяви, че ще промени политиката си на дарения и спре да приема пари от чужденци, ако Хилъри печели президентските избори.


    Няколко медии, включително и The New York Times, CNN и PBS са "цензурирали" тази история, опръскала с кал кандидатката, по същия начин, както това прави Google. Но има нещо, което обединява всички тези средства и Google и това е, че всички от тях са дарили значителни суми за фондацията Клинтън. По този начин, на мексиканския милиардер Карлос Слим, който през Telmex контролира най-големия пакет акции на The New York Times "дари между 1 и 5 милиона долара, докато Google даряват между 500 000 и 1 милион според британския вестник.
    През май миналата година медийните разследвания разкриха, че Фондацията Клинтън е получила десетки милиони долари като дарения от далеч не-демократични правителства като Катар, Обединените арабски емирства, Бруней и Кувейт. Само Саудитска Арабия е дарила между 10 и 25 милиона.

    "Това е изключително ценен начин да се спечели благоразположението на Клинтън и да се гарантира непрекъснат достъп до нея. Тези режими си купуват достъп с огромен конфликт на интереси. Това е непонятно", каза през май експертът понационалната сигурност Патрик Пуул.

Станете почитател на Класа