Защо срещата на Г-20 в Китай бе толкова важна?

  • Международният анализатор Пепе Ескобар е убеден, че това, което се е случило на срещата на върха на Г-20 в Ханджоу (Китай) "е от огромно гео-икономическо значение", защото азиатската държава е успяла да даде тласък на гео-икономическата си стратегия.

    Ескобар подчертава факта, че президентът на Китай, Си Дзинпин, призова за край на "остарялия манталитет", наследен от края на Студената война, за да стартира новата концепция за приобщаваща, цялостна, кооперативна и устойчива сигурност.

    При откриването на срещата, Цзинпин предложи "амбициозен пакет от мерки", насочени да възобновят икономическия растеж и едновременно с това да се установят правила на икономическата игра, по-благоприятни за Китай.

    Ескобар каза, че Китай играе безспорна роля в света, защото "дори по време на икономически спад, Китай дава над 25% от световния икономически растеж през 2015 г.", продължава да бъде основен двигател в световната икономика и най-добрият представител на развиващите се страни.

    Въпреки, че срещите на страните от BRICS: Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Африка, проведени по време на G-20 не бяха ефектни само по себе си, те зададоха тона за осемнадесетата годишна среща на високо равнище, която ще се проведе в Гоа (Индия). "БРИКС са тест за новата китайска философия в международните отношения, въпреки че на плодовете трябва още много време, за да узреят."

    Фактът, че срещата на върха на Г-20 се проведе в Ханджоу не е случаен, защото коприната е традиционната индустриална активност на този град, дори преди да е имало древния Път на коприната.

    През 2013 г. Китай въведе амбициозена икономически проект, който има за цел да съживи търговския маршрут и да насърчи икономическото сътрудничество с останалата част на Евразия.

    Ескобар вярва, че Китай е готов да "покаже влиянието си и да играе много по-активна геоикономическа роля ". Пекин предпочита да има многостранна търговска система, основана на СТО, докато Вашингтон "се е опитал да манипулира играта" с договори, като например Споразумението за Тихоокеанското икономическо сътрудничество и трансатлантическата търговия и партньорство.

    "САЩ заявиха, че не може да позволят на Китай да създава правилата, но изглежда, че техните собствена правила не завладяват сърцата, защото се фокусират само върху собствените си интереси. "

Станете почитател на Класа