Яростно атакуват Меркел. Тя не отстъпва

Политиката на Меркел към бежанците беше подложена на яростна атака от опозицията в Бундестага. Управляващата коалиция беше наречена "коалиция на хаоса", която само наливала вода в мелниците на крайнодесните сили.

 

 

 

 

В традиционно най-важния дебат в Бундестага по повод бюджета за 2017 г. канцлерката Ангела Меркел отново защити оспорваното споразумение между ЕС и Турция за бежанците. То е „в двустранен интерес", каза тя по време на дебатите в Бундестага за германския бюджет през 2017 година. „Откакто съществува това споразумение, в Егейско море почти няма удавени бежанци", припомни канцлерката. Според нея, тъкмо поради това споразумението може да се превърне в модел за аналогични договорености с Египет, Тунис, а един ден – и с Либия. С поглед към Турция Меркел подчерта, че ако тази страна нарушава човешките права, тези нарушения и занапред „ще бъдат наричани с истинското им име". А когато бъде предотвратен опит за военен преврат, „тогава пък казваме: добре, че опитът се е провалил."

 

„Положението е многократно по-добро, отколкото преди година"

 

Фракционният лидер на Лявата партия Дитмар Барч упрекна Меркел, че се е поставила в зависимост от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и сега може да бъде изнудвана. Барч освен това обвини канцлерката, че се опитва да омаловажи резолюцията на Бундестага за арменския геноцид. Това било „капитулация", заяви фракционният лидер на най-голямата опозиционна партия.

 

Меркел отхвърли упреците, че правителството бездейства, вместо да се справя с бежанската криза. „Днес положението е многократно по-добро, отколкото преди година", каза лидерката на управляващия ХДС. Но все още имало да се върши много работа. Така например правителството планирало допълнителни мерки в областта на вътрешната сигурност. „Хората имат право да искат от нас да сторим всичко, което е по силите ни, за да гарантираме сигурността им" – увери канцлерката.

 

„Коалиция на паникьорите"

 

След като ХДС понесоха тежка загуба на изборите в Мекленбург-Предна Померания, лидерът на тяхната „сестринска" партия ХСС Хорст Зеехофер повиши тона на критиката срещу бежанската политика на Меркел. На изборите за Ландтаг в неделя дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия" за пръв път изпревари християндемократите в една отделна федерална провинция. Смята се, че главна причина за това е тъкмо бежанската политика на Меркел.

 

Д. Барч: "Несигурността никога не е била по-голяма"

 

По време на дебатите в Бундестага и Барч отправи критика към бежанската политика на управляващата в Германия широка коалиция. „По един въпрос, по който се иска твърда позиция, Вие често сменяте посоката, а това разколебава хората" – каза Барч по адрес на Меркел. В същото време той обвини правителството на християндемократите и социалдемократите, че поставя под заплаха социалната спойка на обществото в Германия. „Несигурността никога не е била толкова голяма в страната", каза той и обобщи, че в „Берлин управлява коалиция на паникьорите".

 

Вместо това Германия трябвало най-сетне да отпуши инвестиционните канали и да стартира „инициатива за социални инвестиции", смята Барч. В момента обаче само се създавало напрежение между слабите и най-слабите в обществото, а образователната система била на равнище 19-ти век, заяви опозиционният лидер.

„Коалиция на хаоса – всеки срещу всеки"

 

Зелените, втората опозиционна партия в Бундестага, обвиниха християндемократите и социалдемократите, че са проиграли и последното останало доверие към политиката. „Това е коалиция на хаоса, в която всеки е срещу всеки", заяви фракционната лидерка на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт. Според нея „срещу популизма помага единствено разумът". Тя обяви за сбъркана представата, че Германия има народ, на който не му стигат силите да се справи с проблема за бежанците. Силите наистина не стигат, но не на народа, а на правителството, поясни тя. Гьоринг-Екарт обвини управляващите партии, че се оставят да бъдат водени от настроения и допитвания до общественото мнение.

 

Катрин Гьоринг-Екарт:„Срещу популизма помага единствено разумът"

 

Лидерката на парламентарната фракция на Зелените смята, че слабият резултат на ХДС на провинциалните избори се дължи не толкова на изречението „Ще се справим", колкото на внушенията на лидерите на управляващите партии, че това е ситуация, с която Германия „няма как да се справи".

 

Ако някой иска да подсили „Алтернатива за Германия", то нека върви по стъпките на лидера на ХСС Хорст Зеехофер, който върши работата на десните популисти, заяви Гьоринг-Екарт и добави: „Който като папагал повтаря всяка глупост на популистите, няма какво да се чуди, когато хората гласуват за тях." Според нея най-важното в момента било да се опази демокрацията заедно с нейната откритост и с многообразието ѝ.

Станете почитател на Класа