Да се ожениш за дете

Булката е на 14, а младоженецът на 21? Да, подобни бракове има и в Германия. По официални данни, в страната има поне 1000 такива случая - най-вече сред бежанците, пристигнали в Германия през последните месеци.

 

 

 

 

 

Едно 14-годишно момиче се омъжва в Сирия за 21-годишния си братовчед. Двамата бягат от войната и пристигат в Германия. Службата за младежта в Ашафенбург обаче отказва да признае брака между тях и поема попечителството над момичето. Съпругът завежда дело и губи на първа инстанция. Върховният касационен съд в Бамберг обаче отменя решението на първата инстанция и признава брака. Съдиите аргументират решението си с действащото в Германия законодателство, според което сключените в чужбина бракове се признават за легитимни. Малко след това обаче град Ашафенбург обжалва решението на съда в Бамберг и сега тежката дума има Федералният върховен съд.

 

Оказва се, че темата за детските бракове, която иначе изглежда толкова далечна, е част и от Германия. Всъщност във Федералната република отдавна има бракове между малолетни. Но за всеки отделен случай се иска специално разрешение. Много представители на правозащитни организации, политици и юристи застъпват становището, че детските бракове трябва да бъдат принципно забранени. "Едно момиче на 11, 13 или 15 години не трябва да се омъжва, а да ходи на училище", казват от ХДС и ХСС. И тъй като все повече политици настояват за последователен подход към детските бракове сред бежанците, федералният министър на правосъдието Хайко Маас създаде работна група, която трябва да разработи и предложи единни правила.


Моята 16-годишна съпруга

 

Основният въпрос, който трябва да решат членовете на въпросната работна група, е дали сключените в чужбина бракове трябва да бъдат признати в Германия? Различните служби, ангажирани с регистрацията на бежанците, са установили безброй бракове между непълнолетни. По данни на отделните федерални провинции, в момента в цяла Германия са регистрирани около хиляда такива случаи. Половината от тях са в Бавария. А повечето от съпругите са на 16 или 17 години.

 

Няма достоверни данни за възрастта на съпрузите, нито къде са сключени браковете. Вероятно обаче действителният брой на детските бракове е значително по-голям. В крайна сметка никой не може да се осланя на статистиките, защото данните за семейно положение се вписват доброволно в регистрите.

 

В Германия човек може да сключи граждански брак едва след като навърши 18 години. Семейното право обаче разрешава и изключения: например в случаите, когато единият от съпрузите е пълнолетен, а другият е най-малко на 16 години.

 

Федералната министърка на семейството и младежта Мануела Швезиг се обявява категорично срещу сключването на бракове между непълнолетни. В Конвенцията за правата на детето е записано, че "децата имат право на игри, образование, здравеопазване и безгрижно детство". Швезиг се обявява и срещу принудителните бракове.

 

Досега Германия признаваше браковете, сключени законно в чужбина. Баварският министър на правосъдието Винфред Баусбак от ХДС обаче призовава в бъдеще това да се промени и да не се признават бракове, при които съпругата е под 16 години. И правосъдният министър на Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати смята, че в бъдеще трябва да бъдат признавани единствено браковете, при които и двамата съпрузи са пълнолетни.

 

 

С хаштага #ChildNotBride срещу детските бракове

 

За да защитят дъщерите си

 

Тъй като засега в Германия по принцип е възможно сключваноте на брак между 16-годишни, властите признават и повечето детски бракове между 16-години бежанци. Досега властите не признават само браковете на лица, които не са навършили 14 години. В

много от родните страни на бежанците детските бракове не са разрешени, но биват толерирани от обществото. Освен това не всеки детски брак е принудителен. По закон в Сирия и Афганистан например брачната възраст е 16 години. В тези страни икономическите причини често играят определена роля при сключването на брак между малолетни. Много семейства гледат на момичетата като на тежест, тъй като се смята, че те не могат да изхранват семейството в бъдеще. Освен това родителите на булката разчитат на зестрата, която получават като дар за сватбата на дъщеря си.

 

"В момента в бежанските лагери в Ливан, Йордания и Турция се сключват особено много детски бракове", казва Мирия Бьомеке от правозащитната организация "Terre de Femmes". Икономическата ситуация там е толкова тежка, че родителите искат да подсигурят дъщерите си. "Семействата се страхуват и от сексуални нападения над дъщерите си. Затова ги омъжват много рано. Така дъщерята е защитена. А и семейната чест е запазена", казва Бьомеке и добавя, че в патриархалните общества отдават голямо значение на девствеността на момичетата при сключването на брак.

Станете почитател на Класа