Нима Тръмп забравя, че е с чужди корени?

Ако стане президент, той би издигнал стени по границата с Мексико и би забранил на мюсюлманите да влизат в САЩ: това повтаряше Доналд Тръмп по време на предизборната си кампания. Нима забравя, че и той има чужди корени?

 

 

 

 

През юни 2008 на летище Сторноуей на шотландския остров Люис кацна един Боинг-727, по чиято повърхност със златни букви беше изписано "Trump". Това бе едва второто посещение на Доланд Тръмп в родината на майка му Мери Ан Маклауд. Запитан за майчиния си дом - една скромна сграда в село Тонг на остров Люис, тогава Тръмп заяви пред репортерите следното: "Тук се чувствам много добре. Мисля, че се чувствам по шотландски."

 

В предизборната си кампания вероятният кандидат-президент на републиканците непрекъснато повтаряше, че ще прекрати достъпа на имигрантите до САЩ – чрез стени по границата с Мексико и забрана за влизане за мюсюлмани. Тръмп обаче пропуска да разкаже за собствените си миграционни корени и тези на своята майка, която се установява в САЩ на 18 години.


Коя е майката на Тръмп?

 

"Емиграцията винаги е била част от тукашния живот", казва местният генеалог (изследовател на родовете) Бил Лоусън, показвайки родословното дърво на Мери Ан Маклауд. Тя е родена през 1912, израства заедно с още девет братя и сестри, които помагат в домакинската и земеделската работа.

 

През 20-те години на миналия век икономиката на остров Люис е съсипана. Най-важната за региона индустрия – консервирането на херинги – страда от два важни фактора: руската революция и забраната за алкохол в САЩ, където осолената херинга се сервира като мезе към алкохолните напитки. На всичкото отгоре се случват и три лоши години, в които почти цялата реколта е унищожена. Така Мари Ан е принудена да напусне родината си и през 1930 се качва на борда на шотландския кораб "Трансилвания" и пристига в Ню Йорк.

 

С изключение на един, всички прадеди на Мери Ан са родом от село Тонг. Един от тях е Доналд Смит, който загива през 1868 при злополука по време на риболов. Неговата вдовица Мери после е принудена да се грижи за цялото стопанство и за възпитанието на децата. Най-младата сред тях е Мери Маклауд, бабата на Тръмп, която умира през 1963 на 96-годишна възраст.

 

Дали Тръмп не е бил кръстен на прадядо си Доналд Смит? "Това е твърде вероятно", казва Лоусън. "Доналд е много популярно име на остров Люис. Затова и никому няма да хрумне да извика на улицата "Доналд Маклауд", защото биха се обърнали едновременно поне 40 души", усмихва се генеалогът.

 

Бил Лоусън прави и друго изненадващо разкритие: "Прапрадядото на Тръмп Аласдейр Маклауд навремето е бил по-известен под прозвището си "Ruadh", т.е. "Червеният", което е било намек за огненочервените му коси. Почти същите, каквито на младини е имал и Доналд Тръмп. Червените коси са много разпространени на нашия остров."

 

Генеалогът Бил Лоусън

 

Генеалогът Бил Лоусън

 

Местните не харесват Тръмп

 

Косите на Тръмп може и да са с типичен шотландски цвят, само че малцина на остров Люис изпитват въодушевление от вероятния кандидат за президент на републиканците. Повечето островни жители гледат на кандидатурата му със смесица от насмешка и неудобство. Фактът, че много от тях произнасят името му на галски - "Domhnall Iain" – е израз на пренебрежение, а не на близост.

Хората от остров Люис изпитват силен местен патриотизъм, който често е свързан и с религията им. Островът навярно е последната религиозна крепост във Великобритания. Презвитерианството вече не е така силно, както по времето на Мери Ан, но в неделя все още не пътуват никакви фериботи, а мнозина от местните жители стриктно спазват забраната за работа в почивния ден. Ясно е, че човек с три брака като Доналд Тръмп, който се прослави с участието си в едно риалити шоу по телевизията и сега иска да стане президент, никак не се вписва в традиционните ценности на хората от остров Люис.

 

"Начинът на живот на Доналд Тръмп не приляга на произхода му", казва пастор Джеймс Макайвър, който е израснал недалеч от дома на Маклаудовия род. "Не става дума за това, че е постигнал огромни финансови успехи, а по-скоро за начина, по който ги е постигнал. На него му е абсолютно безразлично какво става с хората, важното е да получи онова, което иска. Подобна нагласа не приляга към манталитета на хората от нашия остров", казва Макайвър.

 

Тръмп и до днес има роднини на острова. Двамата му братовчеди Уилиям и Аласдейр Мъри все още живеят в дома на Маклаудови в Тонг. Нито един от тях обаче не желае да говори пред журналисти. "Добри хора са, но им е писнало да ги заговарят на тема Тръмп", пояснява едни местен търговец.

 

Има обаче един, който гори от желание да говори за него: Дерик Маккензи. Той е основател на Фейсбук-групата "Люис подкрепя Тръмп за президент", която в момента има 94 последователи. "Мисля, че той е честен. Това е рядко срещано качество – особено сред политиците", казва Маккензи. "Тръмп защитава Библията. Нашият свят е икономически и морално така съсипан, защото Западът дълго време пренебрегваше Библията. Това е фатално."

 

 

Пейзаж от остров Люус

 

Голф игрището е по-важно от къщата на майката

 

Мери Ан редовно се връщала на остров Люис, преди да почине на 88-годишна възраст през 2000-та година. По-възрастната сестра на Тръмп - Мериан Тръмп Бари, която е съдийка от Федералния съд, е посещавала острова поне десетина пъти. Миналата година тя дари 210 000 евро за един старчески дом и един хоспис в Сторноуей.

 

Мнозина на острова са убедени, че през 2008 Тръмп посещава острова само за да събере публична подкрепа за своето оспорвано игрище за голф. За да бъде построено то, се наложи шотландското правителство да отмени решението на един местен съд. "Семейството е имало дълъг, тесен контакт с родния си край. Но не и Доналд. Поне не до момента, до който не му се е наложило да преследва собствения си интерес", казва журналистът Кени Макайвър.

 

Очаква се, че през лятото Доналд Тръмп отново ще посети Шотландия, където ще бъде открито друго негово голф игрище. Той не е бил там от 2008 година, когато е прекарал точно 97 секунди в родната къща на майка си.

Станете почитател на Класа