Кой се страхува от "Brexit"?

След по-малко от две седмици британците ще решат дали да останат в ЕС или не. Сценарият "Brexit" тревожи особено много германските фирми на Острова. Каква ще е съдбата им, ако Великобритания напусне Общността?

 

 

 

 

 

На референдума на 23 юни британците трябва да решат дали страната им ще остане в ЕС или не. Германските фирми, които са активни Острова, очакват със затаен дъх резултатите от това гласуване. И има защо: Обединеното кралство е третият най-голям външен пазар за Германия след САЩ и Франция. И обратното - Германия е един от най-големите търговски партньори и инвеститори във Великобритания. Освен това страната е от стратегическо значение за много германски мултинационални концерни - като BMW, Volkswagen или Deutsche Post, които през годините успяха да придобият много британски компании.


Какво ще се промени?

 

Ясно е, че Германия има какво да загуби, ако британците гласуват за излизането на страната от ЕС. Затова не е никак чудно, че германският бизнес във Великобритания подкрепя кампанията за оставане в Общността. Така например концернът Siemens, който в момента инвестира 204 милиона евро в производството на вятърни турбини в графство Йоркшър, предупреди, че евентуалната раздяла с ЕС ще отблъсне част от чуждестранните инвестиции в Обединеното кралство. Още по-силно послание изпратиха през март шефовете на шест британски фирми, собственост на BMW: в съвместно писмо те предупредиха, че евентуален "Brexit" ще оскъпи тяхната продукция и може да доведе до съкращаване на работни места.

 

Именно с продукцията са свързани най-големите притеснения на германските компании във Великобритания. Ако страната реши да напусне ЕС, това със сигурност ще означава по-високи вносни мита и акцизи, което пък ще направи страната по-малко атрактивна за чуждите компании. Друга последица ще бъде промяната на нормативната база, което за германските фирми със сигурност ще означава да оперират вече много по-трудно на британския пазар. Друг от страховете е свързан с трудовия пазар: бизнесът се пита как ще се отрази евентуален "Brexit" на движението на работна ръка, което в рамките на Общността е напълно свободно.

 

Професор Ендрю Ликирман от Business School of London посочва, че е трудно да се каже как евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще засегне германските фирми. "Всичко ще зависи от предоговарянето на условията, до което ще се стигне със сигурност след евентуален "Brexit". Подобно нещо досега не се е случвало и нямаме никакъв опит", посочва икономистът. На същото мнение са и в германската компания Bosch. В отговор на запитване на ДВ, говорител на фирмата казва следното: "Нямаме представа какви търговски взаимоотношения ще бъдат установени между ЕС и Великобритания след евентуален "Brexit". Много ни е трудно отсега да посочим конкретно колко големи биха били икономическите последици за нас", казва той.

 

 

 

На 23 юни британците решат дали да останат в ЕС

Никой няма да спечели

 

Бернд Атенщет от сдружението German Industry UK (GIUK), организация, защитаваща интересите на германския бизнес във Великобритания, е убеден, че няма да настъпят кой знае колко сериозни промени в бизнес-отношенията между двете страни. "За Германия това е един много важен пазар и ние ще продължим да правим бизнес с Обединеното кралство", казва той.

Проф. Ликирман е на друго мнение. Според него е много трудно да се предвиди какво точно ще се случи след евентуално излизане на Великобритания от ЕС. Със сигурност обаче това не би било добре нито за чуждите фирми, нито за самата Великобритания, която би загубила по този начин много работни места.

Станете почитател на Класа