Вижте на картата къде е Турция и после говорете!

За да овладее безпрецедентната криза с бежанците, Европа просто няма друг избор, освен да си сътрудничи с Турция. Брутално е, да, но такава е реалната политика, пише Клаус-Дитер Франкенбергер в коментар за ФАЦ.

 

 

 

 

За ролята на Турция в преодоляването на бежанската криза трябва да се разсъждава трезво, а не така емоционално, както направиха в Европейския парламент. Човек може да има морални, юридически или принципни резерви по отношение на споразумението между ЕС и Турция. Но само един поглед върху географската карта е достатъчен, за да се убедим, че в този сюжет Турция играе ключова роля, а Европа просто няма друг избор, освен да си сътрудничи с нея. И тук изобщо не става дума за някакви поклони пред Ердоган, както твърди дърдоркото-популист Найджъл Фараж.


Европейските правителства, които се застъпиха за това сътрудничество с Турция (впрочем, не точно тази коалиция покани навремето Турция да започне преговори за членство в ЕС), много добре знаят, че при Ердоган Турция направи завой към авторитарно управление. Не са забравили също така как стоят нещата със свободата на медиите в тази страна.

 

Но в случая изобщо не става въпрос за тези неща, а за преодоляването на една криза без аналог в историята на ЕС. Такава е реалната политика - неприятна, брутална дори. Но както добре знаем - идеални решения няма.

 

 

Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа