Водата оформя нов световен ред

  • Едно проучване, водено от изследователи от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и Университета на Калифорния (САЩ), публикувано в списание Science, установи, че на нашата планета има неравномерно разпределение на водата и сухите райони те стават все по-сухи, докато мокрите региони стават все по-влажни.

    Въз основа на сателитни данни изследователите анализирали въздействието, което оказва топенето на ледниците върху морското равнище. "Промените в климата и околната среда през последното десетилетие са причинили континентите на Земята да абсорбират и съхраняват 3,2 милиарда тона допълнително вода в почви, езера и водоносни хоризонти, което временно забавя темпа на нарастване на морското ниво с 20% ", казаха те.

    Но учените установили, че сухите и влажните региони са станали по-поляризирани. "Регионите, натрупали повече влага, включват речните басейни на Мисури , северна Амазонка и Африка, както и други части на тропиците. Регионите в средните ширини се засушават допълнително: Близкия изток и Северна Африка, части от Индия и Китай, както и голяма част от юга и запада на САЩ ".

    Резултатите от това проучване показват, че сме се запътили към неравенство в снабдяването със жизнено важната течност в световен мащаб. "Разпределението на наличието на вода е изненадващо и подсказва за появата на класа на" богати "и" бедни ", т.е. такива със и такива без вода. Свидетели сме на глобална катастрофа в ход" предупреждават учените.

Станете почитател на Класа