ЕС да промени курса на „мъртвите” строги мерки за икономии, зове Рим

Премиерът на Италия Матео Ренци сравни последните икономически политики в Европа с предписване на лекарства за изкуствено удължаване на живота на неизлечимо болен пациент, цитиран от „Франс прес”.

Редовен критик на правилата на ЕС за бюджетния дефицит, Ренци заявява в открито писмо, публикувано от италианското издание La Repubblica, че строгите мерки за икономии доведоха до изоставане на Европа и задминаване на Стария континент от страна на САЩ.

Държавите, които отчитат ръст в Европа, са постигнали това само защото те нарушават правилата за бюджетния дефицит, пише той, цитирайки икономическия възход на Великобритания и Испания, но двете държави имат съответно дефицит 5 и 6% от техния БВП.

По отношение на икономическата ситуация САЩ са по-добре в сравнение с преди 8 години. Европа е в по-лошо състояние. Сведено само до вестникарско заглавие или в „Туитър”, ако предпочитате: Обама се справи добре, Барозу (бившият шеф на Европейската комисия) не се справи добре, добави Ренци.

Ако лекарството не работи след 8 години, мисля, че можете да го наречете безрезултатно лечение. Защото, ако строгите мерки за икономии са всичко, което имате, вие сте мъртви, подчерта италианският премиер.

Според него промяна в икономическата политика е далеч по-важна в сравнение със създаването на общо финансово министерство на еврозоната – идея, предложена от водещи банкери в Европа.

Той също повтори предложение в бъдеще президентите на Европейската комисия да бъдат избирани по модела на първичните избори в САЩ, за да се изберат само водещи кандидати. Идеята е разглеждана от настоящия президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като подигравка. news.bg

Станете почитател на Класа