Защо Китай купува Су-35 от Русия?

Китай бе първият клиент, който закупи партида от 24 Су-35 през есента на 2015 г. Експертът от Руската академия на науките, Василий Кашин, обяснява защо покупката е от съществено значение за Пекин.
В своя статия, публикувана на сайта на Carnegie Moscow Center, Кашин твърди, че цената за руските самолети на Китай е около 2,000 милиона долара и че доставките могат да започнат тази година, но основната част ще бъдат доставени между 2017 г. и 2018.
"Очевидно китайците са сега търсят нови начини да развиват своите бойни самолети, като в момента разработват обещаващите J-20 и J-31.. J-31 използва стелт технология, но основните компоненти са на поколение 4+ . J-20 може да се счита ​​от пето поколение, но постигането на бойна готовност за този самолет е далечна и не е много ясна перспектива ", казва Кашин.
Китай според експерта, също скоро ще купува от Русия компоненти и ще подпише договори за прехвърляне на технологии.
Успешната доставка на руския самолет за такъв важен купувач като Китай ще увеличи възможностите му на чужди пазари. Очаква се, че следващият купувач на руския Су-35 ще е Индонезия, казва експертът.

Станете почитател на Класа