Китай иска да създаде "второ слънце" на Земята

  • Миналата седмица, китайските учени са успели за 102 секунди да създадат плазма три пъти по-гореща от ядрото на Слънцето, чрез нагряване на водород. Изследователите нагряли водород до около 50 милиона градуса по Целзий и получили водородна плазма, като поддържали температурата 102 секунди. С други думи, Китай е успял да създаде изкуствено слънце чрез ядрен синтез. Каква е целта на този и други подобни експерименти?

  • В момента учените са много заинтересовани от ядрения синтез, тъй като плазмата на водород може да бъде използвана, за да се осигури на практика неизчерпаем източник на енергия.

  • Идеята на китайския експеримент е да се пресъздаде термоядреният синтез, който се случва в звездите, където атомните ядра се сблъскват и сливат, за да образуват хелиеви атоми, освобождавайки големи количества енергия. Ядреният синтез изисква използване на големи количества енергия за стартиране на реакцията, която трябва да се запази дълго време, с цел да се получи повече енергия, отколкото е вложена в началото, обяснява портал Wired.co.uk.
  • Няколко дни преди китайския експеримент, германски учени са достигнали температура от 80 милиона градуса по Целзий, но само за една четвърт от секундата. Досега човечеството е успявало да произвежда енергия от термоядрен синтез чрез детониране на атомни бомби, но енергията, освободена при тези условия е много разрушителна. Да се създаде второ слънце е много по-изгодно.

Станете почитател на Класа