Котешки паразит променя поведението на човека

  • Микроскопичен паразит, възпроизвеждащ се в котките, намалява страха, който шимпанзетата имат от хищници. Това е Taxoplasma Gondii, който може да зарази широка гама от видове, но трябва да бъде в котка, за да се размножава и да завърши своя жизнен цикъл, казва водещият Клеменс Поарот автор на изследването, публикувано в списание Current Biology (Франция).Откритието допринася за изследване на ефекта на паразита върху поведението на хората, тъй като заразява хиляди хора всеки ден.
  • Проучването се основава на изследване на 33 здрави и инфектирани примати в Габон. Учените са установили, че склонността да се доближава до урина от леопард е три пъти по-висока при заразените отколкото при незаразените. Предишни изследвания са показали, че ако котешкият паразит зарази мишки, гризачите губят естествения страх от котки.

    Резултатите от изследването подкрепят мнението, че Taxoplasma Gondii може да повлияе на поведението и на заразени хора, вероятно чрез транспортиране с кръвния поток към мозъка, където може да образува кисти в амигдалата, зоната на мозъка, отговорна за страха и други емоции.

    Няколко изследвания свързват инфектирането на човек с паразита със склонността да се поемат по-големи рискове, дори към самоубийство и психични заболявания като шизофрения.

    Това може да означава жълта светлина на светофара на притежателите на котки.

Станете почитател на Класа