Северна Корея изстреля ракета. И сега?

Пхенян изстреля ракета с дълъг обсег на действие и всички отправиха поглед към него. Кой може да го спре? Ясно е, че солови акции няма да успеят. Пекин, Москва и Техеран трябва да участват в търсенето на решение.

 

 

Във всяка глупост може да има и зрънце истина. В САЩ кандидатът за президентската номинация на републиканците Доналд Тръмп например заяви по повод изстреляната от Северна Корея ракета с далечен обсег, че като президент би оставил този проблем на Китай. Пекин щял бързо да го реши. Светът, разбира се, не е устроен толкова просто. Но след последната провокация на Ким Чен Ун погледите на цял свят действително са отправени към Китай.


Разговори, но без Пхенян

Благодарение на Пекин и, разбира се, на Русия, севернокорейският диктатор досега успява да си спести наистина сериозни санкции. Той залага на това, че ситуацията няма да се промени, тъй като другите сили си нямат доверие и не могат да се обединят в негова вреда.

Това недоверие няма как да бъде преодоляно в обозримо бъдеще. Но пък атомните преговори с Иран показаха, че дори и силите, които нямат нищо общо, могат да работят и конструктивно за решаването на един проблем. Съотнесено към Северна Корея, това би трябвало да означава, че петте сили, участвали в бившите шестстранни преговори със Северна Корея, трябва да разговарят помежду си за Пхенян. Защото от разговори с тамошното ръководство просто няма смисъл.

Да не забравяме и Иран!

 

Преговорите би трябвало да обхванат широк спектър от въпроси - от обвързващи санкции, през овладяване на евентуалните последици, та чак до евентуална смяна на режима. Най-късно тогава в играта трябва да бъде включена и Организацията на обединените нации, защото най-важната опора на Ким Чен Ун е китайският страх от увеличаването на влиянието на Япония и САЩ в случай на евентуален колапс на Северна Корея.

Когато става дума за санкции, си струва да се говори и с Иран, който се завръща на световната политическа сцена. Отдавна не е тайна, че в миналото (и в настоящето?) Техеран и Пхенян си сътрудничеха тясно в сферата на ракетните и ядрени технологии. Иран би трябвало да бъде запитан дали наистина иска да остане свързан с този режим при наличието на толкова много други привлекателни партньори. И това би била важна задача за Европа. Вероятно дори и за Германия.

 

 

Петер Щурм, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа