Ако не беше дядото на Тръмп

Германският дядо на Доналд Тръмп емигрира в САЩ през далечната 1885 година. Твърди се, че именно неговият бизнес стои в основата на империята "Тръмп". От родното село на дядото на Тръмп произхождат и други знаменитости.

 

 

 

Къщата на семейство Тръмп в малкото винарско селце Калщад се намира на "Фрайнсхаймер Щрасе" № 20. Постройката е скромна - с избеляла фасада и малки прозорци. Именно тук е живяло едно време семейство Тръмп. Същото семейство Тръмп, което натрупа баснословни богатства в САЩ и чийто най-известен представител Доналд Тръмп се бори да наследи Барак Обама на президентския пост. Днешният свят на семейство Тръмп е в Ню Йорк - в един небостъргач на 5-то авеню.

 

"Kings of Kallstadt"

 

 

 

 

Къщата на семейство Тръмп в Калщад

 

Тези два свята се опитва да свърже документалният филм "Kings of Kallstadt". Неговата режисьорка Симоне Вендел, която също е родом от Калщад, е на гости при Доналд Тръмп. В работния му кабинет на 5-то авеню тя му показва снимка на къщата в Калщад. "Прекрасна е", казва мултимилиардерът, което звучи малко нелепо, като имаме предвид, че къщата на семейство Тръмп в далечна Германия е, меко казано, една наистина скромна постройка.

 

Симоне Вендел разказва, че в началото на разговора Доналд Тръмп бил резервиран, но впоследствие се отпуснал. Мултимилиардерът е свикнал да дава интервюта, но рядко някой иска да говори с него за дядо му.

 

Германският дядо на Доналд Тръмп, някой си Фредерик Тръмп, емигрира в Америка през 1885 година. От Ню Йорк се преселва в Юкон, за да търси щастието си в района на река Клондайк, където по онова време цари треска за злато. Днес Фредерик Тръмп би минавал за икономически мигрант. Тоест, би принадлежал към онази група хора, срещу която неговият внук сипе гневни тиради в предизборната си борба.

"Кресливи фукльовци"

 

Жителите на Калщад не симпатизират на Доналд Тръмп именно заради неговото отношение към мигрантите и бежанците. "Възмутително е! Та нали и неговият дядо е бил мигрант", казва Еделхард Келерман, собственик на местната месарница. Поне в едно отношение обаче Доналд Тръмп изглежда като типичен представител на Калщад. В провинция Райнланд-Пфалц наричат жителите на Калщад "кресливи фукльовци".

 

 

 

Изглед от Калщад

 

Един от роднините на семейство Тръмп в Калщад разказва пред камерата на режисьорката Симоне Вендел, че дядото на Доналд Тръмп бил слаботелесен и поради тази причина нямало как да работи като златотърсач. Затова пък отворил малък ресторант, където хранел златотърсачите. Те му плащали с късчета самородно злато, с които по-късно Тръмп и съпругата му Елизабет, която също е родом от Калщад, започнали да изкупуват парцели в Ню Йорк. Твърди се, че именно тези парцели стоят в основата на империята "Тръмп".

 

Впрочем, Доналд Тръмп не е единственият могъщ бизнесмен, чиито предци идват от Калщад. От това селце произхождат и основателите на кетчуп-династията "Хайнц".

 

DW

Станете почитател на Класа