Страните, които не се притесняват за дълга си

  • Докато стотици страни са принудени да вземат заеми и да трупат милиарди долари на червено, някои страни все още оцеляват с малки проценти дългове.

    1. Бруней. Външният дълг от БВП: 0% Външен дълг в милиони: 0. Малка страна в Югоизточна Азия и една от най-богатите държави в света. Има ключово географско местоположение в близост за морски търговски пътища, а освен това, разполага с богати находища на нефт и природен газ.
    2. Макао. Външният дълг от БВП: 0. Външен дълг в милиони: 0. Специалният административен район Макао просперира благодарение на индустрията на хазарта, която от 2010 г. насам, генерира над 70% от приходите. Макао е отворен порт, има важен финансов център и е известен със своята писта за конни надбягвания, казина, хазарт и нощни клубове.
    3. Палау. Външният дълг от БВП: 0% Външен дълг в милиони: 0. Република Палау е островна държава, съставена от около 300 острови във Филипинско море. В основата на нейната икономика е туризмът., нейните основни партньори са САЩ, Сингапур и Япония.
    4. Екваториална Гвинея. Външният дълг от БВП: 1% Външният дълг, в милиони: 174. Това е една от най-бедните страни в света. Въпреки че има природни ресурси като нефт, газ, дървесина и злато, почти половината от населението живее под прага на бедността. Основната индустрия на страната е селското стопанство и петрола, през 2013 г.са извлече повече от 14 милиона тона петрол.
    5. Алжир. Външният дълг от БВП: 2% Външният дълг в милиони: 3389
    Алжир е най-голямата държава в Африка. В основата на нейната икономика са нефт и газ, които осигуряват около 30% от БВП и 60% от приходите в държавния бюджет. Алжир се класира на осмо място в света по отношение на газови резерви и е сред най-добрите 10 износители на този продукт.
  • 6. Иран. Външният дълг в БВП: 4%Външният дълг, в милиони: 15640
    Иран е страна с развита петролна индустрия и добив на нефт, въглища, газ, мед, желязо, манган, олово и цинкови руди. Иран има 16% от световните запаси на природен газ.
    7. Нигерия. Външният дълг от БВП: 5% Външният дълг, в милиони: 15730
    Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка, а през 2014 г. стана най-голямата икономика на континента по отношение на БВП, надминавайки Южна Африка. В страната има политическа нестабилност, корупция, лоша инфраструктура и лошо икономическо управление.
    8. Азербайджан. Външният дълг от БВП: 8.2%Външният дълг в милиони 6059. Азербайджан е държава в Кавказкия регион, с повече от девет милиона души. Това е страна с разнообразно земеделие и силно развита индустрия, минно дело, цветни метали и хранително-вкусова промишленост.

Станете почитател на Класа