След Кьолн: отряди за самоотбрана?

След нападенията в Кьолн навръх Нова година, в Германия се формират различни доброволни отряди за самозащита. Не само защото юридически тези формирования се движат на ръба на закона, вътрешното разузнаване е нащрек.

 

Инициативите са от най-различно естество: от групи за добросъседска взаимопомощ до крайнодесни групировки, готови да използват насилие. Някои от тези формирования избягват името "отряди за гражданска защита", защото това звучи войнствено и бързо може да привлече вниманието на властите. За сигурността на гражданите трябва да се грижи полицията и не е редно да се прави на шериф всеки, който реши.

 

Изглежда, че нападенията над жени в Кьолн създадоха един нов вид заплаха. В Дюселдорф, например, беше създадена група във Фейсбук "Един за всички - всички за един. Дюселдорф бди". За кратко време към нея са се присъединили хиляди граждани. Доброволци ще патрулират "навсякъде, където може да бъде застрашена сигурността на жените, през почивните дни и по време на масови прояви, на които се събират много хора", четем на сайта на групата. Нейният основател, Тофик Хамид, твърди, че групата няма нищо общо с насилие и ксенофобия.

 

Опасността от десен екстремизъм

 

Това обаче не може да се каже за всички подобни доброволни формирования. Шефът на Службата за защита на конституцията (германското вътрешно разузнаване) в провинция Саксония Гордиан Майер-Плат наскоро каза пред вестник "Лайпцигер цайтунг", че се множат доброволните отряди, основавани или ръководени от десни екстремисти и десни популисти. А социологът Матиас Квент предупреждава за опасността, граждани, които не идват от дясноекстремистката сцена, да бъдат привлечени към подобни формирования.

 

 

 

 

След посегателствата срещу жени в Кьолн полицията има проблем с доверието на гражданите

 

 

Разузнаването следи с тревога например дейността на групата "Гражданска защита FLT/360/ в саксонския град Фрайтал, станала известна и с редица прояви срещу бежанците. Групата беше създадена след като двама мароканци нанесоха побой на ученици в един автобус на градския транспорт. Оттогава насам нейни членове патрулират в автобусите и се "грижат за спокойствието и реда". А в групата "Граждански отряди Гюсто" в Предна Померания участва осъжданият представител на дяснорадикалната Националнодемократическа партия на Германия (NPD) Нилс Матишент.

 

Шефът на Службата за защита на конституцията в Тюрингия Щефан Крамер обяснява защо отрядите за самозащита са толкова привлекателни за десните екстремисти: "Те инструментализират предполагаемата или действителна заплаха, за да поставят под съмнение способността на държавата да се справя със заплахите. Доброволните отряди за защита обслужват и копнежите на десните екстремисти да носят униформи, да се чувстват част от някаква военизирана структура и да маргинализират малцинствата", посочва той.

 

Не всеки доброволен отряд е нелегален

 

Заместник-председателят на полицейския синдикат Йорг Радек припомня, че "полицията, а не гражданите, носи отговорност за обществената безопасност". А говорител на германското вътрешно министерство предупреди, че решително трябва да бъде осуетено създаването на паралелни структури.

 

 

 

 

Групата за самоотбрана във Фрайтал е замесена в екстремистки прояви срещу бежанците

Въпреки това не всяка група за защита е извън закона. Когато, например, съседи се обединят, за да се бранят срещу взломни кражби, те не нарушават закона. Те обаче нямат право да носят оръжие и да упражняват насилие. Нямат право също така да обискират крадеца/крадците, нито пък да установяват неговата самоличност -дори когато той се държи подозрително. Само когато доброволните отряди го заварят на местопрестъплението, имат право да го задържат до пристигането на полицията. Но това право има и всеки германски гражданин.

 

Щефан Кремер не вижда необходимост от наблюдение на всички доброволни групи за самозащита. Според него, всичко зависи от тяхната конкретна дейност. И криминологът Кристиан Пфайфер гледа спокойно на този нов феномен. "Доброволните отряди за гражданска защита принципно не пречат, но и в никакъв случай не повишават сигурността", заяви той за вестник "Нойе пресе". Една от причините за това е и фактът, че доброволните отряди не могат да предвидят къде може да възникне опасност. Той казва, че повечето такива отряди се разформироват само след няколко седмици, защото "трудещите се граждани нямат време за тях". Току що създадената група в Дюселдорф потвърждава неговите думи: за кратко време към нея във Фейсбук се присъединиха над 10 000 защитници на жените, но в последния патрул миналата събота се включиха само няколко десетки души.

 

 

DW


 

 

Станете почитател на Класа