Пекин знае нещо, което ние не знаем и рекордно купува петрол

  • Докато цените на петрола се сриваха, вносът на суров петрол в Китай достигнаха непознат досега рекорд от 7,82 милиона барела на ден през последния месец на изминалата година. Митнически цифри сочат, че вторият по големина потребител на петрол в света се възползва от ниските цени на суровия петрол, за да попълни своите стратегически резерви, съобщава Ройтерс.

    През декември 2015 г., азиатският гигант придоби 33.19 милиона тона суров петрол, с 21.4% повече в сравнение с предходния месец и над оценките на прогнозите на Thomson Reuters. За цялата година, Китай е внесъл 335.5 милиона тона петрол, сума, която също бележи рекорд.

    С това темпо, Китай може да надмине САЩ и да стане най-големият вносител на петрол в света, подчертава агенцията. Тази маневра може да се дължи на два фактора: на нарастващото търсене на петрол от независими рафинерии или Пекин възнамерява да се възползва от ниските цени за създаване на стратегически резерв.

    Според тази тенденция, през 2016 г. китайските предприятия може допълнително да разширят своите покупки, тъй като ще бъдат на разположение нови залежи на петрол. Междувременно асоциацията на петролната индустрия на страната, прогнозира, че търсенето на петрол в Китай може да нарасне с 4,9% през тази година.

    "2016 може да бъде по-интересна и ние се надяваме, че ще бъдат по-мощни двата фактора импулсиращи тази тенденция -правителството разхлабва контрола едновременно и върху вноса на петрол и върху износа на горива", коментира вицепрезидентът на консултантската енергийна компания FGE Азия.

Станете почитател на Класа